mgm nvj maart

— Geplaatst op donderdag 25 oktober 2018, 15:51

(AANNEMER) Veiliger werken op een steiger met diploma

Arbeidsinspectie gedoogt voorlopig ongecertificeerde steigerbouwer

Tot en met 1 juli een gele kaart, na 1 juli een boete

Een aannemersbedrijf die een zelfstandige, ongecertificeerde steigerbouwer inhuurt krijgt tot en met 1 juli een ‘gele kaart’ van de Arbeidsinspectie als de opdrachtgever kan aantonen dat de steigerbouwer zich heeft ingeschreven voor de persoons -of branchecertificering. Ofschoon officieel vanaf 1 januari alle steigerbouwers over de nieuwe persoonscertificering conform ISO 17024 moeten beschikken, toont de Arbeidsinspectie zich coulant. Het gros van de steigerbouwers is namelijk nog niet volgens de huidige norm gecertificeerd.

Even ter opfrissing: volgens de Richtlijn Steigers is de scholingsstructuur aangepast. Het diploma A of B is in principe niet meer geldig; vanaf 1 januari dient de steigerbouwer een branchecertificaat of persoonscertificaat te behalen of een EVC traject gevolgd te hebben. De nieuwe certificering wordt getoetst door een onafhankelijke externe instantie en speelt nadrukkelijk in op de praktijk en eisen van vandaag. 2016 was het laatste overgangsjaar van het oude scholingsregime naar het nieuwe.

Veel zzp-ers hangen in paniek aan de telefoon

Echter: het gros van de in steigerbouw gespecialiseerde zzp-ers laat het nieuwe scholingstraject tot op het laatst aankomen.  Volgens specialist en docent Wouter Slob van opleidingsinstituut Bouwradius hangen vele zzp-ers in paniek aan de telefoon. Hun opdrachtgever vereisen de persoonscertificering, terwijl de steigerbouwer nog over het oude diploma A of B beschikt en gedreigd wordt met ontslag als deze niet binnen een maand alsnog de vereiste papieren haalt. “Tja, nietsdoen is echt geen optie meer, zowel voor de aannemer als de zzp-ers die veelal door de aannemer worden ingehuurd voor het bouwen van steigers”, zegt Slob.

Feit is dat de sector laat in actie komt als er een nieuwe verplichte maatregel van kracht wordt. Typerend voor de bouw. Gevolg is dat er een ware run is ontstaan op het certificeringstraject bij Bouwradius: wekelijks worden circa 200 steigerbouwers geschoold. Het is nog maar het topje van de ijsberg, want er zijn in Nederland enkele duizenden steigerbouwers actief. Volgens Slob is een fractie daarvan volgens de nieuwe norm gecertificeerd. “Eerlijk gezegd denk ik niet dat iedere steigerbouwer op 1 juli is gecertificeerd. De steigerbouwbedrijven hebben het wel voor elkaar voor hun personeel, maar de zzp-ers moeten echt nog een inhaalslag maken. Dat ziet de Arbeidsinspectie ook wel, vandaar het coulance-beleid.”

Veel steigerbouwers hebben weinig theoretische kennis

Desalniettemin blijft het vreemd dat de bouw zo laat in actie komt. Notabene 2 jaar heeft de sector de tijd gekregen om zich opnieuw te laten scholen en certificeren. “Tja, veel zzp-ers hanteren het gezegde: ik heb het altijd zo gedaan en het is altijd goed gegaan. Waarom veranderen? In de praktijk zie ik echter veel zelfstandige steigerbouwers die nagenoeg geen theoretische kennis hebben hoe een steiger in elkaar zit. Velen van hen hebben het in de praktijk geleerd en nooit meer hun kennis bijgespijkerd over de laatste stand van de techniek en de veiligheidsrichtlijnen.”

Volgens Slob is de nieuwe scholingsstructuur niet voor niets in het leven geroepen. Hoewel er qua lesstof inhoudelijk weinig is veranderd, zijn steigers door de jaren heen complexer geworden en zijn de veiligheidsrichtlijnen aangescherpt. Deze facetten zullen zeker onder de aandacht komen in het certificeringstraject. De zaken worden wat dat betreft serieus aangepakt. “De nieuwe structuur is er gekomen omdat er veel illegale scholingspraktijken plaatsvonden. Onder het genot van een kop koffie konden zzp-ers in wegrestaurants een certificaat halen. Die groep steigerbouwers wisten in de praktijk niks als ze gecontroleerd werden door de Arbeidsinspectie. Gelukkig voorkomen we dit soort praktijken met de nieuwe scholingsstructuur”.

Wat moet de zzp-er doen?

ZZP-ers die nog niet gediplomeerd zijn of nog over het oude diploma A of B beschikken moeten zich als de wiedeweerga aanmelden bij Bouwradius voor een certificering. Het kwalificatieniveau strekt zich uit van hulpmonteur steigerbouw, monteur steigerbouw, 1e monteur steigerbouw, voorman steigerbouw tot uitvoerder steigerbouw. Ongediplomeerde zzp-ers worden in vier dagen theoretisch en praktisch klaargestoomd voor het examen

ZZP-ers met een MBO-diploma steigerbouwen of een diploma A of B krijgen een dag examentraining waarna het examen volgt. Voor het niveau 1e monteur zijn 2 trainingsdagen gewenst, omdat dit niveau ook veel rekenwerk vereist.

Wat moet de zzp-er weten?

Het behaalde persoonsgebonden of branchecertificaat is maximaal 5 jaar geldig. Daarna moet de steigerbouwer zich opnieuw laten certificeren. Gedurende die 5 jaar dient de steigerbouwer zich te laten bijscholen via toolbox-meetings.

Wie niet gecertificeerd is volgens de huidige norm mag alleen sjouwwerk verrichten in de montageploeg en absoluut geen montagehandelingen aan de steiger verrichten.  Wie wel ingeschreven staat voor de cursus, maar voor 1 juli nog niet gecertificeerd is krijgt een waarschuwing. Na 1 juli volgt tijdens een inspectie onherroepelijk een boete voor de opdrachtgever.

Categorieën: Steigerwerk, certificaat, zzp-ers

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.