mgm nvj maart

— Geplaatst op maandag 17 juli 2017, 16:10

(AANNEMER) Statushouders begeleiden naar baan in de bouw

Bouwmensen Rivierengebied put uit nieuwe bron.

Statushouders kunnen een deel van het tekort aan personeel in de bouw oplossen.

Bouwmensen Rivierengebied heeft een nieuwe bron ontdekt voor uitvoerend bouwpersoneel: statushouders. Enkele van hen doen momenteel werkervaring op bij aannemersbedrijven als tegelzetter en stukadoor. De bedoeling is dat deze statushouders doorgroeien naar een betaald arbeidscontract.

Bouwmensen Rivierengebied heeft met dit initiatief de VluchtelingenWerkAward van 2016 gewonnen. Drijvende kracht achter het innovatieve project is directeur Koos Karsijns van Bouwmensen Rivierengebied. Hij pakt het kardinale probleem van de arbeidsmarkt in de bouw pragmatisch op; er is een schrijnend tekort aan instroom van gekwalificeerd bouwpersoneel vanuit de reguliere opleidingen en tegelijkertijd schreeuwt de sector om uitvoerende ‘handjes’ dankzij de fors aantrekkende markt. “Het is heel simpel: dan moet je op zoek naar een alternatieve bron van instroom; in dit geval statushouders die in het land van herkomst relevante werkervaring en opleiding hebben genoten. Het makkelijkst voor de sector is om het ‘laaghangende fruit’ te pakken”, constateert Karsijns nuchter.

“We moeten putten uit een alternatieve instroom”

Een handjevol vluchtelingen die een verblijfsstatus heeft en vergevorderd is in haar inburgeringscursus doet inmiddels werkervaring op bij een aannemersbedrijf. Een stukadoor uit Palestina en een Syrische schilder en tegelzetter zijn via het uitzendbureau van Bouwmensen Rivierengebied geplaatst. “In feite behandelen we statushouders hetzelfde als een traditionele leerling. We beoordelen hem op coachbaarheid, praktische en sociale vaardigheden en motivatie/werkhouding. Als die criteria in orde zijn bevonden, stellen we een persoonlijk opleidingsplan op. In feite bieden we maatwerk aan”, zegt Karsijns.

Vluchtelingenwerk Oost Nederland draagt geschikte kandidaten aan bij Bouwmensen Rivierengebied. Deze leidt de statushouder in 1 - 13 weken op en de statushouder wordt bij gebleken geschiktheid drie maanden als stagiaire geplaatst bij een bedrijf. De werkgever betaalt ca 50% van het hem bekende leerlingentarief en de statushouder werkt met behoud van uitkering. Bouwmensen Rivierengebied verzorgt de werkkleding en handgereedschap en houdt de kandidaat in de peiling en coacht hem waar mogelijk via een begeleider. Na die drie maanden werkervaring kan de kandidaat in dienst worden genomen, hetzij via het uitzendbureau Vakmasters, hetzij in vaste dienst. Subsidie is niet nodig. “Het kost niemand wat extra”, zegt Karsijns. “We zijn heel pragmatisch en eenvoudig bezig om het arbeidsmarktprobleem van de bouw aan te pakken. De 6 aannemers waar de statushouders werkervaring opdoen zijn heel tevreden over de stagiaires en onze aanpak. Wat wil je nog meer?”

“Verdringing op de arbeidsmarkt? Onzin!”

Ondanks het enthousiasme van Bouwmensen Rivierengebied en de zes aannemersbedrijven blijkt nog niet iedereen overtuigd van dit project. “Er heerst koudwatervrees bij sommige instanties”, stelt de directeur van Bouwmensen Rivierenland. “Ze is bang dat de statushouders de werkloze autochtone bouwvakkers verdringen van de arbeidsmarkt en dat het bedrijfsleven hier niet op zit te wachten. Maar uit de praktijk blijkt dit probleem niet te bestaan. Er is bij de UWV niet meer aan vakbekwaam personeel te komen. Bovendien kampt de bouw met een structureel tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten: 20% van de 100.000 actieve bouwvakkers is vergrijsd, terwijl er een maximale instroom is van 2000 mensen. Wij moeten echt de bakens verzetten en alternatieve vormen van instroom inzetten.”

Het doel is om dit jaar 5 à 10 statushouders te begeleiden naar een betaalde baan. Voorlopig gaat het om uitvoerende beroepen op de bouwplaats, maar als het goed loopt wil Bouwmensen Rivierenland ook middenkader personeel werven onder statushouders, bijvoorbeeld werkvoorbereiders, 3d modelleurs en Bimmers. Dura Vermeer bijvoorbeeld leidt statushouders al op tot deze beroepen. De bedoeling is dat het project over heel Nederland onder Bouwmensen wordt uitgerold.

De Vree en Sliepen content over Syrische tegelzetter

Aannemersbedrijf De Vree en Sliepen uit Tiel heeft een Syrische tegelzetter op proef van Bouwmensen Rivierenland. Ten tijde van het schrijven van dit artikel was hij enkele weken werkzaam bij de onderneming die gespecialiseerd is in zowel nieuwbouw, onderhoud en renovatie. Het streven is om de Syrische statushouder in dienst te nemen, maar voorwaarde is dat hij de Nederlandse werkwijze en het Nederlandse tempo van tegelzetten volledig onder de knie krijgt.

De Vree en Sliepen is een sociaal en maatschappelijk betrokken bedrijf. Regelmatig betrekt het bedrijf mensen van de sociale werkplaats of wajongers met een achterstand tot de arbeidsmarkt. “Het maakt ons niet uit waar het personeel vandaan komt en welk paspoort ze hebben, als ze maar uiteindelijk hun loonwaarde opleveren /en het liefst nog (een beetje) meer/ en tevens onze klanten tevreden stellen. Als je bij ons bedrijf structureel meer waarde toevoegt dan het ons kost, dan kun je hier tot je AOW werken”, zegt algemeen directeur ing. Ted van der Netten Van Stigt met een glimlach.

“Het maakt ons niet uit welk paspoort je hebt”

Net als vele andere aannemers staat De Vree en Sliepen te springen om nieuwe aanwas. Via reguliere wegen komt er te weinig personeel binnen, terwijl men het werk nauwelijks af kan. “We hebben een schreeuwend tekort aan tegelzetters, stukadoors en andere uitvoerende ‘handjes’”, constateert Van der Netten van Stigt. “Zelfs in de crisistijd hebben we nog personeel aangenomen, omdat ons bouwvolume op peil bleef en blijft. Momenteel signaleren we een enorme toename van nieuwbouwprojecten in de woningmarkt en duurzame renovaties van corporatiewoningen”

Tot dusver is De Vree en Sliepen content over de inzet van de Syrische tegelzetter. “We hebben veel vertrouwen in het oordeel van Bouwmensen Rivierenland. Je ziet dat deze man veel relevante werkervaring heeft en hij kan keurig tegelen. Alleen heeft hij de Nederlandse werkwijze en ons tempo nog niet helemaal onder de knie. Dat leert hij de komende weken. Het verschil in werkwijze is dat in Syrië tegels worden gezet in specie, terwijl we in Nederland lijmen. Ook is hij niet gewend om een symmetrische verdeling van tegels te maken. Maar hij is leergierig en gemotiveerd om het vak volgens de Nederlandse methode te leren en daar draait het toch allemaal om”, zegt projectleider Gerti Ton Broers.

De Vree en Sliepen is in haar sas met het initiatief van Bouwmensen Rivierenland, maar wil niet te boek staan als een bedrijf waar maar willekeurig statushouders een baan kunnen krijgen. “Het betreft altijd maatwerk, waarbij we altijd samenwerken met Bouwmensen”. 

 

Categorieën: Statushouders, bouw, baan

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.