training eu starters

— dinsdag 6 januari 2009, 13:40 | 0 reacties, praat mee

ZC: drie nominaties voor Robert Vos

Robert Vos is de kwantitatieve winnaar van de Zilveren Camera, de prijs voor de beste Nederlandse nieuwsfoto van 2008. De Dordtse ANP-fotograaf won drie nominaties, in de categorie sport, zowel voor enkel beeld als bij de series. De jury kende vijf andere fotojournalisten elk twee nominaties toe. Het gaat om Martijn Beekman, Arie Kievit, Pim Ras, Joost van de Broek en Dirk-Jan Visser. De eerste, tweede en derde prijzen worden zondag 18 januari in het Haagse Fotomuseum bekendgemaakt. Laatste wijziging: 7 januari 2009, 09:46

Dan kiezen de juryvoorzitters van de acht categorieën uit alle genomineerden de Zilveren Camera-winnaar, de fotograaf die de beste nieuwsfoto van het jaar maakte. De genomineerden staan sinds dinsdagmorgen 6 januari op www.zilverencamera.nl.

De genomineerden in de categorie Binnenlands Nieuws zijn Gerald van Daalen (Oranjefans in Zwitserland), Jerry Lampen (Karadzic in Den Haag) en Martijn Beekman (brand TU Delft). Meestal komt het winnende beeld voor de Zilveren Camera uit deze categorie. Beekman maakt dan een goede kans. Maar ook de categorie sport levert kandidaten op, waaronder een foto van olympisch zwemkampioen Maarten van der Weyden, gefotografeerd door Robert Vos.

Ruim twintig juryleden kwamen zondag de hele dag in perscentrum Nieuwspoort bijeen voor de plenaire beoordeling van ruim achtduizend ingezonden foto’s, een iets kleiner aantal dan vorige jaren. Ongeveer driehonderd fotojournalisten stuurden werk in. Bij de juryleden bestond de algemene indruk dat het fotojournalistieke niveau het afgelopen jaar aan de magere kant was, mede bepaald door het betrekkelijk geringe binnenlandse nieuwsaanbod.

De jurering stond in het teken van de fotomanipulatie. Aanleiding was de schorsing door de Volkskrant-hoofdredactie van de contractant Jean-Pierre Jans, nadat hij had toegegeven in zeker twee foto’s met Photoshop elementen te hebben toegevoegd. Voorafgaand aan de jurering kregen alle betrokkenen een korte cursus in het opsporen van manipulaties. De organisatie van de Zilveren Camera had daartoe specialist Eduard de Kam van het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie uitgenodigd.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.