word studentlid

— woensdag 10 februari 2010, 13:59 | 0 reacties, praat mee

Winnen van de Tsunami

WEBLOG Wat is de overeenkomst tussen de Haïtiaanse regering en de woordvoerder van de NS? Inderdaad, ze roepen maar wat. De mevrouw van de NS beweerde dat er in Den Bosch een bom was gevonden. De Haïtiaanse overheid beweert dat er nu al meer dan 230.000 lijken zijn geteld. Laatste wijziging: 10 februari 2010, 15:08

Wat is het verschil tussen de NS woordvoerster en de Haïtiaanse regering?  De NS woordvoerster dacht de waarheid te spreken. Was te goeder trouw. Maar in Haïti is iets anders aan de hand. 

Ik heb al eerder opgeroepen om erg voorzichtig te zijn met de getallen die in Haïti worden genoemd. Toch zie ik ze steeds weer als harde feiten voorbij komen.

Ik heb namelijk ter plekke kunnen constateren dat doden tellen geen prioriteit had. Dat het wel hier en daar is gebeurd, maar erg vaak ook niet. En dat het vooral één grote chaos was en is.

De beweringen van de Haïtiaanse overheid zijn waarschijnlijk vooral een roep om aandacht.

Want anders dan wat vaak over Haïti wordt geschreven, de regering daar is niet gek.

Die weet dat het land door een erg zware ramp is getroffen. Daar valt niet aan te twijfelen. Maar de regering weer ook dat het heel lastig is de aandacht voor Haïti vast te houden. Dat was in het verleden al een probleem en nu denkt Haïti dat te voorkomen door flink hoog in te zetten. 230.000 doden zei men vandaag. ‘Dat is net zoveel als bij de tsunami. En er komt nog meer aan.’

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel volume dat is, 230.000 lijken? Ik wel.  Dat is enorm. En dus ben ik die begraafplaatsen en massagraven langs geweest. Ik kwam bij lange na niet aan 230.000 lichamen. Een begraafplaatsbeheerder toonde mij een massagraf: ‘Hier liggen twee duizend lijken’ zei hij. Het was zo’n grafmonument boven de grond: Ik keek naar een ruimte die even groot was als mijn garage. En zo ging dat vaker.

De regering maakt dankbaar gebruik van het feit dat de meeste journalisten die ter plekke zijn, niet geïnteresseerd zijn in feiten over de aardbeving. De meeste journalisten zijn er alleen op uitgestuurd om dramatische verhalen bij het nieuws te maken. Dan wordt zo’n reportage ingeleid met

Een ‘vette’ introductie: “In Haïti zijn inmiddels 230.000 doden geborgen. Dat is evenveel als bij de tsunami. Intussen zijn er nog steeds problemen bij een veldhospitaal en die en die maakte de volgende reportage…..”

Ik voorspel u bij deze. De regering van Haïti zal uiteindelijk, in nog een paar stappen, uitkomen op een dodental van ‘meer dan 300.000’ en de overwinning op de tsunami claimen. Want was dat niet een probleem voor al die andere rampen de afgelopen vijf jaar: er werd vaak bijgezegd: de tsunami was erger.

Ik ben dit komend weekend weer terug in Port au Prince en zal zelf ook die zojuist genoemde ‘reportages bij het nieuws’ maken. Maar ook zal ik opnieuw op zoek gaan naar het antwoord op de vraag waar die enorme aantallen lichamen zijn gebleven en vooral wie die heeft geteld.

En mocht de Haïtiaanse overheid mij wel overtuigen, dan zal ik alsnog een open sollicitatie schrijven aan de afdeling voorlichting van de NS. 

PS: Vanavond in het Parooltheater in Amsterdam: discussie over de media en Haiti. 21:00 begint het Sint Pieterspoortsteeg 33. Met Hans Jaap Melissen en Jeroen Oerlemans


Lees ook:
Deel 1: Haïti: De plotselinge dood
Deel 2: Haiti: Een lastig dilemma
Deel 3: Haiti: Alles smaakt anders
Deel 4: Haiti: Kalm blijven in de chaos

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.