onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 22 maart 2011, 13:17 | 0 reacties, praat mee

‘WikiLeaks werd groter dan de inhoud’

De volgende keer dat de NOS een grote berg data aangeleverd krijgt, zoals bij de WikiLeaks-documenten het geval was, gaan de redacteuren er wat minder ‘jonge honderig’ mee om. Dat zei Marieke de Vries, journaliste bij de NOS, gisteren tijdens het VVOJ Café over WikiLeaks in Rotterdam. Haar collega Jeroen Wollaars voegde daar aan toe dat hij in de toekomst minder ‘hyperig’ met dergelijk onderwerpen om zou gaan. ‘Het verhaal WikiLeaks werd groter dan de inhoud.’

Inmiddels lijkt die hype – als je de stroom van berichten naar aanleiding van de diplomatenpost bekijkt – voorbij te zijn. Twee maanden nadat NRC Handelsblad, RTL Nieuws en de NOS toegang kregen tot de gelekte berichten domineert het onderwerp het nieuws steeds minder. WikiLeaks heeft plaatsgemaakt voor Egypte, Libië en Japan. Toch hebben beide media nog geen punt gezet achter de gelekte diplomatenpost, de documenten blijven een bron van informatie. ‘Het kan zijn dat er morgen iets gebeurt waardoor een cable weer nieuws wordt’, zei Leonie van Nierop journaliste bij NRC Handelsblad.

Als de twee media terugkijken naar de afgelopen maanden dan was WikiLeaks een leerschool, zowel de NOS als de NRC verwachten namelijk niet dat dit de laatste keer is dat zij over een grote berg informatie zullen beschikken.‘Voor iedereen is WikiLeaks een kennismaking geweest met grote hoeveelheden data’, vertelt Wollaars. Het zou Wollaars namelijk niet verbazen als het hebben van een formulier op je website waarmee je veilig informatie kunt lekken binnenkort net zo normaal is als het telefoonnummer van de redactie.

In Villamedia magazine van vrijdag 25 maart vertellen Hans Laroes (NOS), Pieter Klein (RTL Nieuws) en Joost Oranje (NRC Handelsblad) wat WikiLeaks ze opleverde.

Bekijk meer van

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.