website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Wekkerradio

Jaap Meijers — Geplaatst in radio op maandag 6 augustus 2012, 10:26

Columns

Mijn wekkerradio is stuk. Na een paar keer vallen (halfbewuste pogingen om hem tot stilte te bewegen) zit de achterkant los en trekt de aan-knop van de wekker zich steeds verder terug naar binnen. Sinds kort moet ik de snooze-knop meermalen indrukken om de herrie te stoppen. Het is bijna einde uitzending voor mijn wekkerradio.

Toen ik laatst jarig was, bedacht ik me dat dit simpele, witte blokje van Sony al 22 jaar naast mijn bed staat. Het was een cadeau voor mijn 13e verjaardag. Is het niet wonderlijk, zo’n ding van plastic en printplaat dat het zó lang uithoudt?
Op tijd op school zijn lukte me lang niet altijd, juist door die wekkerradio: ik luisterde tot ver na bedtijd naar Radio 1. Ik luisterde Met het oog op morgen, God zij met ons met Piet Vroon en Damokles van de KRO. Ik luisterde naar de mensen die wisten hoe de wereld in elkaar zat.
Ik hou nog steeds van Radio 1, maar soms denk ik dat de nieuwszender er net zo aan toe is als mijn radio. Misschien is het omdat ik ouder word terwijl Radio 1 jonger en leuker wil zijn – maar ik erger me steeds vaker. Aan presen­ta­­toren die praten over politiek alsof het een wedstrijd is. Aan journalisten die elkaar interviewen. Dat is net zo ‘not done’ als de taxi-chauffeur op weg naar je hotel opvoeren als bron, dacht ik, maar op Radio 1 is het geen taboe meer. Daar vullen ze elke werkdag een heel programma (Lunch!) met ‘aandacht voor de media’ en op zondag nog eens, in De Perstribune. Is een nieuwszender er niet vooral om het publiek te vertellen wat er gebeurt in de wereld?
Lunch! vult de zelfbevlekking aan met een sneu nieuwsquizje waarin een varkensboer steevast alleen het antwoord weet op sportvragen. Klonk Radio 1 ook al zo toen ik met mijn vader meeluisterde naar Tijdsein en De wereld in een half uur?
Ter vervanging van Radio 1 en van mijn wekkerradio zou ik een hippe gadget kunnen kopen. Je hebt wekkers die je in slaap soezen met natuurgeluiden en wekken met muziek uit je eigen iPhone. Maar ik wil Radio 1. Ik wil mooie radio en goede journalistiek. Ik wil Argos en Langs de lijn, OVT en Bureau Idzerda, Tros Nieuwsshow en de hoorspelen.
Ik ga proberen mijn wekker te reviseren. De blauwgroene cijfers op het digitale display stralen nog.


Jaap Meijers, freelance journalist en docent webschrijven, nodigt Peter van der Ploeg van NRC Handelsblad uit voor de volgende estafettecolumn.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.