— maandag 6 augustus 2012, 10:26 | 0 reacties, praat mee

Wekkerradio

Mijn wekkerradio is stuk. Na een paar keer vallen (halfbewuste pogingen om hem tot stilte te bewegen) zit de achterkant los en trekt de aan-knop van de wekker zich steeds verder terug naar binnen. Sinds kort moet ik de snooze-knop meermalen indrukken om de herrie te stoppen. Het is bijna einde uitzending voor mijn wekkerradio.

Toen ik laatst jarig was, bedacht ik me dat dit simpele, witte blokje van Sony al 22 jaar naast mijn bed staat. Het was een cadeau voor mijn 13e verjaardag. Is het niet wonderlijk, zo’n ding van plastic en printplaat dat het zó lang uithoudt?
Op tijd op school zijn lukte me lang niet altijd, juist door die wekkerradio: ik luisterde tot ver na bedtijd naar Radio 1. Ik luisterde Met het oog op morgen, God zij met ons met Piet Vroon en Damokles van de KRO. Ik luisterde naar de mensen die wisten hoe de wereld in elkaar zat.
Ik hou nog steeds van Radio 1, maar soms denk ik dat de nieuwszender er net zo aan toe is als mijn radio. Misschien is het omdat ik ouder word terwijl Radio 1 jonger en leuker wil zijn – maar ik erger me steeds vaker. Aan presen­ta­­toren die praten over politiek alsof het een wedstrijd is. Aan journalisten die elkaar interviewen. Dat is net zo ‘not done’ als de taxi-chauffeur op weg naar je hotel opvoeren als bron, dacht ik, maar op Radio 1 is het geen taboe meer. Daar vullen ze elke werkdag een heel programma (Lunch!) met ‘aandacht voor de media’ en op zondag nog eens, in De Perstribune. Is een nieuwszender er niet vooral om het publiek te vertellen wat er gebeurt in de wereld?
Lunch! vult de zelfbevlekking aan met een sneu nieuwsquizje waarin een varkensboer steevast alleen het antwoord weet op sportvragen. Klonk Radio 1 ook al zo toen ik met mijn vader meeluisterde naar Tijdsein en De wereld in een half uur?
Ter vervanging van Radio 1 en van mijn wekkerradio zou ik een hippe gadget kunnen kopen. Je hebt wekkers die je in slaap soezen met natuurgeluiden en wekken met muziek uit je eigen iPhone. Maar ik wil Radio 1. Ik wil mooie radio en goede journalistiek. Ik wil Argos en Langs de lijn, OVT en Bureau Idzerda, Tros Nieuwsshow en de hoorspelen.
Ik ga proberen mijn wekker te reviseren. De blauwgroene cijfers op het digitale display stralen nog.


Jaap Meijers, freelance journalist en docent webschrijven, nodigt Peter van der Ploeg van NRC Handelsblad uit voor de volgende estafettecolumn.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.