word studentlid

— zondag 3 maart 2024, 13:10 | 0 reacties, praat mee

Vroege Vogels-prijs gaat naar de waarneming van gamma-uiltjes door Hans Bijl

Vroege Vogels-prijs gaat naar de waarneming van gamma-uiltjes door Hans Bijl
© ANP / Rita van den Broek

Met een beschrijving van gamma-uiltjes, een kleine bruine nachtvlinder die zowel overdag als 's nachts vliegt, heeft Hans Bijl uit Drachten de zogeheten Frater Willibrordus Prijs gewonnen van het radioprogramma Vroege Vogels. Laatste wijziging: 3 maart 2024, 13:16

Dat is zondagochtend bekendgemaakt in het BNNVARA-programma op NPO Radio 1. De prijs, die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt, gaat naar de “meest inspirerende waarneming” op de Fenolijn, al jarenlang een populaire rubriek in Vroege Vogels.

Via de Fenolijn kunnen mensen een natuurwaarneming doorbellen, van de bloei van het eerste bloeiende lenteklokje tot de paddentrek. Tussen 20 februari 2023 en 20 februari 2024 kwamen er duizenden meldingen binnen.

Op het raam getikt
Bijl gaf zijn prijswinnende waarneming van de gamma-uiltjes vorig jaar zomer door.

“Donderdagavond werd er rond een uur of tien ‘s avonds op het raam getikt”, begon hij zijn inzending.

“Het was de overbuurvrouw. Ik moest even bij haar in de tuin komen kijken, want er waren allemaal vlinders, op en rondom de bloeiende planten. Snel naar haar toe, en inderdaad, het miemelde van de nachtvlinders. Allemaal gamma-uiltjes, of ook wel pistooltjes genoemd. Terug naar mijn eigen tuin. Ook hier, tientallen gamma’s op de flox en de lavendel. Waarschijnlijk is er massale trek geweest.”

Explosief
Volgens de jury klopte alles aan de inzending van Bijl. “De beller neemt ons in de melding mee naar een tijdstip waarop veel mensen al slapen. Er speelt zich op dat uur iets af dat explosief is, maar dat tóch, vanwege het tijdstip, voor velen ongezien zou blijven.” Bijl wint met zijn waarneming een aquarel met gamma-uiltjes, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen.

De prijs van Vroege Vogels is genoemd naar de in 2019 overleden frater Willibrordus uit De Bilt, die sinds de start van de Fenolijn in 2001 een vaste beller was van de rubriek. De naam van de rubriek verwijst naar de fenologie, de tak van de wetenschap die kijkt naar jaarlijks terugkerende gebeurtenissen in de natuur, zoals de vogeltrek en de bloei van bomen en bloemen.

Bekijk meer van

Vroege Vogels

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.