word studentlid

— maandag 27 april 2009, 09:51

Vragen over verpanding Wegener-delen

Moederbedrijf Mecom wil in het nieuwe financieringsplan de activa van het Wegener-concern 'verpanden'. De Centrale Ondernemingsraad van Wegener is daar een uitgesproken tegenstander van en komt tot een negatief advies. Is dat verstandig? En wat betekent dat voor de grootste Nederlandse uitgever van regionale kranten? Herman Spinhof vroeg het aan hoogleraren Hans Schenk (Universiteit Utrecht), Hans van Kranenburg (Radboud Universiteit) en COR-voorzitter Jos van Rijsingen. Laatste wijziging: 28 april 2009, 10:59

Hoogleraar Economische Wetenschappen Hans Schenk van de Utrecht School of Economics van de Universiteit Utrecht: “Ik zou de COR ook geadviseerd hebben om dit brutale standpunt in te nemen. Omdat ik de voorwaarden niet ken waaronder Wegener overging in handen van Mecom, is het wat moeilijk om harde uitspraken te doen over de mogelijkheden die Wegener heeft om zich te onttrekken aan de malaise bij Mecom.

Mecom zit in financiële problemen en moet aan de banken een plan voorleggen om de leningen af te lossen of opnieuw te financieren. Ter meerdere zekerheid eisen de banken nu dat activa van Mecom aan hen in onderpand worden gegeven. Daardoor krijgen de banken echter ook vrijspel als de problemen doorzetten. En dat kan betekenen dat Wegener of onderdelen daarvan los verkocht worden. Een complicatie is dat niet alle aandelen van Wegener in handen zijn van Mecom. Een klein deel (14%) is in het bezit van anderen. Die aandeelhouders kunnen waarschijnlijk gaan dwarsliggen bij een eventuele uitverkoop.”

Hoogleraar Strategy Hans van Kranenburg van de School of Management van de Radboud Universiteit signaleert, evenals Schenk, dat het verpanden van activa vaker gebruikt wordt om de banken meer zekerheid te verschaffen. Van Kranenburg: “Maar dit is geen weloverwogen strategie, maar ingegeven door de huidige slechte conjuncturele omstandigheden. Een impulsieve reactie en dat kan verkeerd uitpakken.”

Tegelijkertijd staat de cashflow onder druk door de terugvallende advertentie-inkomsten bij de kranten, waardoor problemen kunnen ontstaan bij het uitbetalen van salarissen van medewerkers. Alleen recente cijfers van het bedrijf zouden inzicht kunnen verschaffen of het bedrijf voldoende cashflow heeft om aan de verplichtingen te voldoen. De COR concludeert na inzage in de onlangs door de NVJ geïnitieerde vertrouwelijke en onafhankelijke studie naar de financiële positie van Wegener dat het bedrijf ‘gezond’ is.

“Er is sprake van een evenwichtige situatie voor wat betreft de huidige geldstromen tussen Wegener en Mecom”, aldus voorzitter Jos van Rijsingen van de COR. “Het probleem zit hem niet in de te betalen rente. Die is zeer marktconform tot zelfs iets onder wat marktconform zou zijn. Maar als de recessie nog dieper gaat en de economie langduriger onderuit blijft dan we nu durven vermoeden. Dan zou er een situatie kunnen ontstaan dat Mecom in gebreke blijft qua betaling aan de banken en dan zou de assetverpanding slecht uitkomen. Als die zeer ernstige economische neergang zich niet voordoet, hebben we te maken met een prima financiering die tot 2012 rust in de tent brengt.”

Van Kranenburg wijst er op dat de uitgever hoognodig moet investeren in vernieuwing. “Daar zijn de kranten veel te laat mee zijn begonnen. Te lang hebben ook journalisten gedacht dat het uitgeven van de krant op papier de enige manier was om nieuws te brengen. Dat is al lang niet meer zo. De kranten hebben dat te laat ingezien. Als er nu geen grote investeringen gedaan worden in het vernieuwen van het bedrijf, vrees ik het ergste.”

Schenk stelt tenslotte nog dat bij een eventueel ‘technisch failliet’ van Mecom, dat niet ook automatisch betekent dat Wegener failliet is. Dat zie je nu ook bij het faillissement van autobedrijf Kroymans, daar zijn ook niet alle onderdelen omgevallen. “Maar er kan wel een derde partij zijn die baat heeft bij een faillissement en voor een koopje onderdelen van Mecom wil overnemen.”

De vergelijking met PCM is in dit verband snel gemaakt. PCM was nog niet zo lang geleden 800 miljoen euro waard. Nu wordt de helft van de PCM-aandelen naar alle waarschijnlijkheid voor een bedrag van 100 miljoen verkocht aan De Persgroep.

Bekijk meer van

Wegener Mecom

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.