website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Volkskrant schrapt pagina Claus

Dolf Rogmans — Geplaatst in dagblad op donderdag 6 oktober 2011, 09:04

Nieuws

De Volkskrant heeft vrijdag 23 september een paginagroot artikel over de koninklijke familie geschrapt, op de avond voor publicatie. Het artikel bevatte de primeur uit het nieuwe boek van journalist en historicus Dorine Hermans. In ‘Wie ben ik dat ik dit doen mag’ tekent zij een huwelijkscrisis op tussen koningin Beatrix en prins Claus, vlak voor de inhuldiging van Beatrix. Toen de RVD in felle bewoordingen afstand nam van het boek – de nagedachtenis van Claus zou zijn ‘verminkt’ – besloot de hoofdredactie de pagina te schrappen. Hoofdredacteur Philippe Remarque vond de bewering bij nader inzien ‘te weinig onderbouwd’ om groot als primeur te brengen.

Hermans baseert haar verhaal op onofficiële gesprekken die oud-hoofdredacteur van Scouting Magazine Huub van ’t Hek heeft gehad met Claus – destijds beschermheer van Scouting Nederland.

Hermans vindt het besluit van de krant ‘merkwaardig’. ‘De hoofdredactie had dit al maanden geleden kunnen zeggen, toen de Volkskrant de tekst van het boek onder ogen kreeg en besloot dat het zeer nieuwswaardig was. Als ze anders hadden beslist, waren we toen naar een andere krant gestapt, er waren genoeg geïnteresseerden.
Als een reactie van twee zinnetjes genoeg is om een hele krantenpagina te schrappen, zou je bijna zeggen dat het de RVD lukt om de Volkskrant te intimideren.’

Remarque blijft erbij dat hij een ‘normale journalistieke afweging’ heeft gemaakt. ‘Met de RVD hebben we hierover geen contact gehad, de officiële reactie was duidelijk genoeg. En we laten ons door de RVD inzake het koningshuis nooit intimideren, integendeel. Zie de uit de hand gelopen confrontatie tussen de RVD en de Volkskrant over het koninklijke landgoed de Horsten.’

De RVD zegt aan geen enkel medium, dus ook niet aan de Volkskrant, gevraagd te hebben af te zien van publicaties over het boek van Hermans.

Op Radio 1 gaan Remarque en Hermans met elkaar in debat.

Het volledige interview met Dorine Hermans staat vrijdag in Villamedia magazine.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.