— donderdag 20 juni 2013, 11:41

Volkskrant ‘beste opdrachtgever’

De Volkskrant is de meest gewaardeerde opdrachtgever onder schrijvende freelancers. De krant behoort niet alleen tot de betere betalers, maar wordt door freelancers ook gezien als een van de meer prestigieuze titels om voor te schrijven. Naast De Volkskrant werken freelancers onder andere ook graag voor Trouw, Nieuwe Revu, De Persdienst en Elsevier. Dat blijkt uit een enquête die Villamedia afgelopen maand uitvoerde onder 86 schrijvende eenpitters.

Ze gaven onder andere aan voor welke media ze het meeste werk verrichten, hoe leuk ze het vonden om voor die media te schrijven, hoe prestigieus ze de titel in kwestie vonden en de aldaar gehanteerde woordprijs. De enquête is een herhaling van een onderzoek dat ook in 2004 al plaatsvond.

Bij de totstandkoming van de uiteindelijke ranglijst wogen poen, pret en prestige allemaal even zwaar mee. In de enquête passeerden in totaal 146 namen van kranten en tijdschriften de revue. Alleen titels die drie keer of vaker maakten kans op een plek in de ranglijst, om uitwassen te voorkomen.

Opvallend aan de resultaten van het onderzoek is dat de financiële beloning niet per se het belangrijkste is voor de freelancers. Zo wisten de twee best betalende titels die uit de enquête naar voren kwamen ondanks de relatief hoge betaling geen plekje in de uiteindelijke top 10 te veroveren, omdat de titels in kwestie erg laag scoorden op pret en prestige. Omgekeerd eindigden ook enkele titels die minder betalen hoog in de ranglijst.

Met uitzondering van een enkele titel zijn de tarieven bij alle gedrukte media gedaald of gelijk gebleven. Alleen bij De Groene Amsterdammer gingen de prijzen omhoog, van 15 cent in 2004 tot 25 cent nu. Hoofdredacteur Xandra Schutte: ‘Eigenlijk vind ik dat ze zelfs nog meer betaald zouden moeten krijgen.’

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.