website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Voetbal Inside: 7,1

Boudewijn Geels — Geplaatst in programma op vrijdag 16 september 2016, 14:30

Geels deelt uit Ik kijk en denk ‘Waarom zitten we hier in Godsnaam naar te kijken?!’ Boudewijn Geels deelt een 7,1 uit aan Voetbal Inside. Jan Boskamp zorgt voor een afhaakmomentje, Willem Kieft niet. Maar toch nog een keer die vraag. ‘Waarom zitten we hier in Godsnaam naar te kijken?!’

De camera volgde René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee naar de grime en de relaxruimte. Genee zeulde met een grote opblaasbanaan, een rekwisiet dat een dag eerder door een Feyenoord-supporter naar een donkere speler van de tegenstander was gegooid. Nu vreesde de club een forse boete van de UEFA.

Van der Gijp keek hevig geïnteresseerd naar de opblaasbanaan. De kijker wist: die banaan gaat hij zo meteen als een fallus voor zijn kruis houden.
Van der Gijp hield de banaan voor zijn kruis.

Het was een kritiek moment. Het moment waarop ik me zéér serieus afvroeg waarom ik als goed opgeleide veertiger met een fatsoenlijke betrekking niet iets oneindig veel nuttigers met mijn kostbare tijd deed. Ik appte een vriend die iets hoogs is bij een oliemaatschappij: ‘Waarom zitten we hier in Godsnaam naar te kijken?!’

Hij wist meteen wat ik bedoelde. ‘Omdat het volkomen eerlijk, lomp en ongecensureerd is.’
Kijk, daar heb je dus vrienden voor, om je er in je donkerste momenten doorheen te slepen.

Sinds de dag dat ik mijn eerste voetbalstukje tikte, heeft mijn pinpas me nooit meer in de steek gelaten. Razendsnel boetseerde ik als student journalistiek elke zondagavond wedstrijdverslagen van zo’n vijftien café-elftallen uit de regio-Amersfoort/Utrecht. Twaalf schermregels per club à vijftien gulden per stukje. Tien minuten de trainer van ‘onze’ club bellen, vijf minuten tikken: kassa!

Al viel het niet mee om de meesterstrategen aan de lijn te krijgen. Mobieltjes bestonden in 1994 nog niet. Bovendien hingen de heren vaak half lazarus op een barkruk.

Ik deed dat voetbal er slechts bij. De vaste jongens deden dit fulltime. Een merkwaardig bestaan leek me dat. Die collega’s moesten het écht belangrijk vinden dat de linksback van FC Utrecht ‘geen echte klik had’ met de linksbuiten.

De commentatoren die zulke dingen ook ontzettend belangrijk vinden, zitten sinds 2002 elke zondagavond in wisselende samenstelling bij Studio Voetbal van de NOS. ‘De kerkraad’, noemde concullega Johan Derksen het duo Willem Vissers (De Volkskrant) en Co Adriaanse (coach in ruste) al eens spottend.

Zelf maakt Derksen al vijftien jaar dat andere programma. En dat programma, zegt Derksen zo vaak mogelijk, ‘gaat helemaal nergens over’. Die zelfrelativering maakt dat ik ook anno 2016 nog regelmatig veel belangrijkere dingen uit mijn handen laat vallen als het half negen ‘s avonds is.
Maar er zijn grenzen.

Naar afleveringen met Jan Boskamp kijk ik zelden meer. Boskamp is een met het voorkomen en de dictie van een vrachtwagenchauffeur behepte ex-middenvelder die nog altijd in een Feyenoord- pyjama slaapt. Volgens het boek Topshow, de derde bestseller van schrijver Michel van Egmond, is Boskamp ‘de aardigste man in het melkwegstelsel’. Vast, maar ik wil een gast op z’n minst kunnen verstáán. Bovendien zat ik te vaak naar schijtlollige conversaties over bamiballen te kijken.

De enige analist wiens consumptiepatroon me boeit is ex-cokejunk Wim Kieft (de tweede bestseller voor Van Egmond). Prettige distantie gegarandeerd. Over Hans van Breukelen, nu technisch directeur bij de KNVB: ‘Ik ken Van Breukelen uit de kleedkamer. Hij was in staat om het laatste beetje kracht en energie bij me te vermoorden.’

Kijk, daar kun je iets mee als voetballiefhebber. Helaas zei Kieft dit niet in Voetbal Inside, maar in zijn column in De Telegraaf. Van zijn nieuwe werkgever Ziggo Sport mag Kieft niet meer aanschuiven bij de van kruin tot sok gesponsorde Genee.

Die andere vaste gast, Hans Kraay junior, zegt ook scherpe dingen en vertelt evenmin wat hij gisteren at, maar zelfs zijn tafelgenoten nemen de voormalige schopper van De Graafschap en FC Eindhoven nauwelijks serieus.

Johan Derksens favoriete thema’s ken ik nu wel: de ‘dorpsidioot’ Louis van Gaal, ijdele clubvoorzitters, de geldhonger van zaakwaarnemers. En Derksen is adembenemend ongenuanceerd en vaak platvloers. Maar hij spat van het scherm en heeft er volgens mij écht verstand van.

De absolute ster is evenwel René van der Gijp. Een lapzwans als voetballer, maar wat een performer. En wat een openheid. Na de 360.000 verkochte exemplaren van zijn eerste boek Gijp heeft Van Egmond nu wéér een potentiële bestseller met de oud-PSV’er gemaakt. Dat gun ik Van Egmond. Wie zo mooi-terloops kan beschrijven hoe Wim Kieft een wegrestaurant binnenwandelt, mag van mij zelfs zijn boodschappenlijstjes in boekvorm uitbrengen.

Kortom: kijk naar dat programma (gemiste afleveringen luister ik terug via de Voetbal Inside-app als ik naar bed ga; na een kwartier ben ik meestal wel in slaap gebulderd) en lees die boeken van Van Egmond.

Maar dat nieuwe personality magazine van en over Derksen, Genee en Van der Gijp - het heet ook Voetbal Inside - is nog lang niet onmisbaar. Derksen die schrijft dat Van Breukelen ‘uit zijn nek lult’ is meer van hetzelfde.

Koop voor dat geld liever het blad waarvan Derksen dertien jaar hoofdredacteur was: het onder de nieuwe hoofdredacteur Christiaan Ruesink (ex-AD) opbouwend-kritische VI. Roept Derksen dat Danny Blind een prutser is? Dan betoogt Ruesink in zijn editorial dat de bondscoach verder moet bouwen aan het nieuwe Oranje.

Yin en yang.

Originaliteit: 9 (thema’s vaak voorspelbaar, de uitwerking niet)
Nuance: 2,5 (de kettingzaag ronkt altijd)
Credibility: 8 (Gijp en Derksen weten hoe een kleedkamer ruikt)
Platvloersheid: 9 (knap: ze komen er nog mee weg ook)

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. martin broek, 19 september 2016, 17:47

    Moet ik dat banale programma ook hier tegen komen. Goede smaak is blijkbaar achterhaald, ook voor de journalistiek.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.