training eu starters

— maandag 13 februari 2023, 13:59 | 0 reacties, praat mee

Vlaamse publieke omroep ligt onder vuur wegens plannen om zijn taalregels te verruimen

De Vlaamse publieke omroep ligt onder vuur wegens plannen om zijn taalregels te verruimen. De VRT houdt vol dat Standaardnederlands de norm blijft, maar dat de omroep wel mee moet met de tijd. Laatste wijziging: 13 februari 2023, 14:00

Het Nederlands van VRT-presentatoren ligt vanouds onder een vergrootglas. Door decennia van taalstrijd is taal in Vlaanderen politiek gevoelig. Volgens het ‘taalcharter’ van de omroep moeten presentatoren Standaardnederlands spreken, en geen dialecten of informele ‘tussentaal’.

Het platte Antwerps dat bijvoorbeeld Tom Waes soms spreekt in de Vlaamse variant van Het verhaal van Nederland kwam hem daarom de afgelopen tijd op kritiek te staan, onder meer van een vooraanstaand N-VA-politicus. Vlaams mediaminister Benjamin Dalle sprak de VRT maandag aan op diens taak als “hoeder van correct taalgebruik”.

De VRT haast zich te zeggen dat de omroep “nog altijd het Standaardnederlands met heel veel liefde gaat blijven omarmen”.

Maar taalraadsvrouw Geertje Slangen gaat het taalcharter “zeker nog een keer heel duidelijk tegen het licht houden. We moeten sowieso regelmatig het charter afstemmen op de realiteit.” Presentatoren moeten informeler kunnen spreken om niet vormelijk te gaan klinken en kijkers en luisteraars van zich te vervreemden, vindt ze. Slangen wijst ook op de Vlamingen die met een andere taal dan het Nederlands zijn opgegroeid.

Bekijk meer van

VRT

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.