word studentlid

— vrijdag 31 augustus 2018, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Visualisatie-tool Mattermap stopt na zes jaar

Visualisatie-tool Mattermap stopt na zes jaar

Mattermap, een tool waarmee gebruikers visuele weergaven van nieuwsverhalen kunnen maken, houdt per 1 januari op met bestaan. Mede-oprichter Petra ter Doest zegt tegen het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat de software aan redacties en scholen verkopen ingewikkelder bleek dan gedacht. Mattermap liet gebruikers informatie verzamelen en citaten en bronnen rondom nieuwsverhalen en debatten ordenen. Ter Doest en mede-oprichter Esther van Rijswijk wilden met de tool de informatiechaos bestrijden. Laatste wijziging: 31 augustus 2018, 10:50

Ter Doest en Van Rijswijk hebben na de oprichting in 2011 eerst geprobeerd Mattermap aan redacties te verkopen. “Er was veel enthousiasme: onder meer NRC en Dichtbij.nl werkten ermee”, aldus Ter Doest tegen het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. “Het probleem met redacties is alleen dat een hoofdredacteur ook overtuigd moet zijn om de software te implementeren, anders blijft het aantal gebruikers beperkt tot een paar enthousiastelingen.”

Hoofdredacteurs overtuigen is volgens Ter Doest niet in voldoende mate gelukt, omdat ze zich “de afgelopen jaren liever richtten op het vergroten van hun bereik door te investeren in online, in plaats van in software die de inhoud ondersteunt. Begrijpelijk, maar jammer”. Ook het ophouden van Dichtbij.nl zorgde bij Mattermap voor een dip in gebruikers. In zes jaar tijd werden door bijna 6000 gebruikers in totaal ruim 20.000 mattermaps gemaakt. Hoewel de software pas op 1 januari uit de lucht gaat, wordt hij per direct niet meer onderhouden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.