Villamedia gidst je door de week: Kijk-, luister- en doe-tips voor journalisten

Elke week verzamelt Villamedia de leukste en interessantste kijk-, luister- en doetips voor journalisten. Met deze week aandacht voor International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), NVJ Carrière Lab en de jubileumuitzending van Opsporing Verzocht. Hebben we iets gemist, stuur ons dan een mailtje!
Dit is de eerste aflevering van deze weekagenda. We zijn nog een beetje aan het zoeken naar de juiste vorm, maar het doel van deze agenda staat voor ons wel vast: we willen jullie inspireren zodat jullie je vak dagelijks met plezier blijven uitvoeren.
Ik wil graag nog wat extra aandacht genereren voor een agendatip voor komende zaterdag. Op die dag organiseert Villamedia, samen met de NVJ, het Carrière Lab: een dag voor beginnende journalisten. Tijdens het Carrière Lab willen we startende vakgenoten laten beseffen dat zij zich in een bijzondere tijd bevinden. De journalistieke arbeidsmarkt bevindt zich in een unieke situatie; nog nooit was er zoveel werk.
Maar wat betekent dat voor een beginnende journalist? Nou, bijvoorbeeld dat je tijdens onderhandelingen over salaris best op je strepen mag staan. Hoe je dat doet en meer leer je komende zaterdag in Utrecht.
Wat: NVJ Carrière Lab
Wanneer: zaterdag 19 november, 11.00 uur
Waar: RTV Utrecht
Speciaal voor starters in de journalistiek organiseren de NVJ en Villamedia op zaterdag 19 november van 11.00 tot 14.30 uur het NVJ Carrière Lab in Utrecht. Laat je tijdens de workshops inspireren door ervaren sprekers uit het journalistieke vak en maak persoonlijk kennis met werkgevers als RTV Utrecht, het ANP, de NPO en Villamedia. Of misschien heb je wel een vraag aan een van onze juristen of belangenbehartigers? Loop bij ze langs tijdens het spreekuur en laat meteen je cv checken!
VOOR DE REST VAN DE WEEK HEBBEN WE NOG DEZE SUGGESTIES:
Wat: Kunststof Radio: Filmmaker Sarah Vos
Wanneer: Dinsdag 15 november, 19.00 uur
Waar: NPO Radio 1
Filmmaker Sarah Vos volgt in haar nieuwe documentaire “White Balls on Walls” de missie van het Stedelijk Museum en zijn nieuwe directeur Rein Wolfs om het museum diverser en inclusiever te maken. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met bezoekers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemen? Programmamaker en documentairemaker Vos maakte eerder de documentaires “Curaçao”, “Hier ben ik” en “Koning op de Dam”.
Wat: NVJ Academy Filmen met je smartphone
Wanneer: Dinsdag 15 november, 19.00 uur
Waar: online
Tips en tricks leren over het filmen, hardware, software en storytelling? In een 2X2 uur durende sessie helpt Peter Brinkman (programmamaker, videojournalist en trainer voor onder andere diverse omroepen, dagbladen, online mediaplatforms en communicatie-afdelingen) je om je bij de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden als smartphonefilmer.
Wat: Jubileumuitzending Opsporing Verzocht
Wanneer: dinsdag 15 november, 20.35 uur
Waar: NPO 1
Op 14 oktober 1975 werd de eerste proefaflevering van Opsporing Verzocht uitgezonden door de AVRO. Het ging onder andere over de verdwijning van Marjo Winkens. Alhoewel zoekacties naar Winkens niks hebben opgeleverd bewijst het landelijke opsporingsprogramma telkens weer hoe succesvol het is. Zo werd bijna de helft van alle zaken opgelost (43 procent) en verhoogt het programma de kans op het oplossen van een zaak van 25 naar 40 procent, blijkt uit eerder onderzoek van de Erasmus Universiteit.
De eerste officiële aflevering werd op 15 november 1982 rechtstreeks uitgezonden vanuit het toenmalige Hoofdbureau van de Gemeentepolitie ‘s-Gravenhage. Precies veertig jaar later komt het opsporingsprogramma met een speciale uitzending. Er wordt stilgestaan bij meerdere grote misdrijven die mede door hulp van het publiek werden opgelost.
Wat: IDFA Documentaire - Citizenfour
Wanneer: woensdag 16 november, 17.45 uur
Waar: Munt 12, Amsterdam
Wat doe je als journalist wanneer je iets krijgt toegeschoven wat misschien wel een tikkende tijdbom is? In ‘Citizenfour’ vertrekt filmmaker Laura Poitras samen met de journalisten Glenn Greenwald en Ewen MacAskill van The Guardian naar Hongkong. In een hotel ontmoeten ze de geheimzinnige ‘citizenfour’, die naar eigen zeggen bewijzen heeft van grootschalige illegale afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA). Pas veel later leert de wereld deze man kennen als Edward Snowden.
Wat: Kunststof Radio - Journalist Iris Koppe
Wanneer: woensdag 16 november, 19.00 uur
Waar: NPO Radio 1
Jellie Brouwer van Kunststof gaat in gesprek met journalist en schrijfster Iris Koppe. In haar nieuwe boek “Elena” vertelt Koppe het verhaal van Elena, de vrouw die in Kiev ooit haar docente Russisch was. De ooggetuigenverslagen van Elena vormen een persoonlijk verhaal over de oorlog in Oekraïne. Koppe publiceerde eerder twee romans en twee biografieën, waaronder Lev, over de Oekraïense voetballer Jevgeni Levtsjenko.
Wat: Masterclass Visual Search and Verification- Met Dalton Bennet & Atthar Mirza (Washington Post)
Wanneer: donderdag 17 november, 9.30 uur
Waar: Scheltema, Leiden
Een dag voor de VVOJ Conferentie organiseert de VVOJ een intensieve masterclass over het vinden, valideren en verwerken van video en afbeeldingen.
Met aandacht voor het zoeken van video en afbeeldingen in social media (tijd en plaats), ‘reversed image search’, het valideren door middelen van ‘geolocating’ en ‘chronolocating’, het vinden van de primaire bron van (virale) video’s, het vinden van additionele bronnen en verwijderde video’s, het verwerken van een grote hoeveelheid aan videomateriaal voor de deadline, hoe audio van verschillende bronnen te syncen en nog veel meer.
Deze masterclass is bedoeld voor journalisten die hun OSINT-toolbox willen verrijken of zich meer in OSINT willen verdiepen.
Vrijdag 18 november
Wat: Conferentie Onderzoeksjournalistiek - Crisis?!
Wanneer: vrijdag 18 november, 10.30 uur
Waar: Lipsius Gebouw, Leiden
Elke redactie weet: noem iets een crisis en je hebt aandacht. Maar wat als het publiek én journalisten crisismoe zijn? Is terughoudendheid niet geboden, al was het maar omdat het mes bot wordt als je het dagelijks gebruikt. Dit jaar confereren wij onder meer over die vraag.
Wat: IDFA Documentaire: While we watched
Wanneer: vrijdag 18 november, 20.00 uur
Waar: DeLaMar: Mary Dresselhuys Zaal, Amsterdam
In ‘While We Watched’ wordt ingezoomd op de Indiase journalist en anchorman Ravish Kumar van NDTV India. Hij maalt over de staat van de journalistiek in zijn land. Op de Indiase televisie zijn vooral shows te zien met een duidelijk vooringenomen visie en schreeuwerige presentatoren. India moet een hindoe-natie worden roepen ze, ongedacht de vele moslims, christenen, sikhs en andere gelovigen in het land. Met de hindoe-nationalist Narendra Modi als premier, lijkt die toekomst binnen handbereik. Ook al zet het bevolkingsgroepen keihard tegen elkaar op.
Als iemand in een van die talkshows een kritische noot plaatst, wordt diegene door veel hosts direct uitgeroepen tot ‘anti-national’. Met dramatische gevolgen, zien we in While We Watched. Zo wordt studentenleider Umar Khalid tijdens een discussie op televisie een anti-national genoemd. Niet lang daarna wordt hij op straat neergeschoten. Hij overleeft de aanval, maar desondanks komt het nieuws bij Kumar hard binnen. In tegenstelling tot zijn meeste collega’s zoekt hij in zijn show naar de feiten, de nuance en uit hij kritiek op de schreeuwerige pro-Modi talkshowhosts.
Filmmaker Vinay Shukla volgt Kumar op de voet. We zien hoe hij zijn uitzendingen voorbereid, het land intrekt en ook eindeloos vaak bedreigd wordt. Hoe hij bijna altijd aardig blijft, maar af en toe uitbarst en op een zeker punt wanhopig zegt: ‘Ik moet stoppen met dit werk’. En dan toch weer doorgaat, ondanks alle vertrekkende medewerkers, steeds lagere kijkcijfers en de toenemende stroom bedreigingen. Zijn verhaal wordt ongelooflijk spannend in beeld gebracht en schetst op pijnlijke wijze hoe de journalistiek afbrokkelt en welke gevolgen dat heeft voor India.
Wat: Mediastorm
Wanneer: zaterdag 19 november, 22.10 uur
Waar: NPO 2
Elke zaterdagavond worden bij Mediastorm de gebeurtenissen van de afgelopen week in de wereld van media, opiniemakers en beeldbepalers besproken. Presentatoren Roos Abelman en Tim de Wit buigen zich over kwesties als: hoe komt de publieke opinie tot stand? Hoe wordt die opinie gevoed door de mainstream media, sociale media, de politiek en het lobbycircuit? Wat zien en horen we? Maar misschien nog wel belangrijker: wat zien en horen we allemaal niet?
Praat mee