word studentlid

— vrijdag 29 april 2016, 12:28 | 0 reacties, praat mee

Verruiming voor gebruik drones op komst

Verruiming voor gebruik drones op komst
Flickr CC BY-SA 2.0 / Adam Meek

De bestaande regelgeving voor het gebruik van drones wordt verruimd. Binnenkort mag iedereen (dus ook journalisten) drones tot 4 kilogram gebruiken, mits deze niet hoger vliegen dan 50 meter en ze binnen een straal van 100 meter van de bestuurder blijven. Ook moet er minimaal 50 meter afstand gehouden worden van mensenmassa's en gebouwen. In de buurt van vliegvelden vliegen mag alleen bij daglicht. Laatste wijziging: 6 mei 2016, 08:51

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Infrastructuur en Milieu) aangekondigd. De verruiming is goed nieuws voor journalisten en fotografen, voor wie het dankzij de nieuwe regels ook gemakkelijker wordt drones te gebruiken.

Vanaf juli 2013 was journalistiek gebruik van de vliegmachines feitelijk onmogelijk en verboden. Waar particulieren wel met drones de lucht in mochten zonder daarvoor een speciale vergunning aan te vragen, riskeerden journalisten een boete van 8200 euro als ze drones gebruikten zonder vergunning. Tevens moesten journalisten 48 uur van tevoren een melding doen bij de overheid.

In 2015 spande de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en fotograaf René Oudshoorn nog een bodemprocedure aan tegen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, om de regels verruimd te krijgen. Ondanks de gewijzigde regels wordt deze rechtszaak nog wel doorgezet. De NVJ is van mening dat de eerdere krappe drone-regels het grondrecht op vrije nieuwsgaring inperkte en wil daarover een uitspraak van de rechter.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.