e learning nvj

— vrijdag 19 juni 2020, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Veronica Inside verliest adverteerders na BLM-uitspraken Johan Derksen

© ANP / Sander Koning

Scheermesjesfabrikant Gilette en kiwi-teler Zespri Kiwifruit stoppen met adverteren rondom het tv-programma Veronica Inside. Ze doen dat uit onvrede over uitspraken die voetbaljournalist Johan Derksen in het programma deed in het kader van Black Lives Matter. Twee andere adverteerders, Gamma en SNS Bank, hebben aangegeven een gesprek aan te gaan met Veronica Inside over reclamezendtijd.

Dat melden diverse media, waaronder NU.nl en RTL Boulevard. In een recente editie van Veronica Inside stelde Derksen dat het volgens hem wel meevalt met racisme in Nederland. “Ik heb er alle respect voor als mensen protesteren, maar ik zie eigenlijk alleen maar schreeuwende gekkies op tv die de ruimte krijgen”, aldus Derksen.

In dezelfde uitzending werd gesproken over een man die in Leeuwarden als Zwarte Piet gekleed ging. “Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?” grapte Derksen daarover, verwijzend naar de Nederlandse rapper en acteur Akwasi, die eerder deze maand boosheid opwekte toen hij stelde Zwarte Piet in het gezicht te willen trappen. Vooral Derksens uitspraak over Akwasi wekte veel woede op.

Na de uitspraak van Derksen riepen verschillende bekende Nederlanders op het programma en zijn adverteerders te boycotten. “We begrijpen jullie verontwaardiging en woede als reactie op wat gezegd is in Veronica Inside”, stelt Zespri Kiwifruit in een reactie. “We distantiëren ons er uitdrukkelijk van en willen niet meer adverteren rond dit programma.”

Gilette schreef in een reactie zich ook van de uitspraken te distantiëren, meldt Het Parool. “We steunen geen enkele boodschap die mensen kan kwetsen op basis van hun huidskleur, geslacht, hun mening en seksuele geaardheid. Daarom zullen wij per direct stoppen met adverteren rondom dit programma.”

In een reactie tegenover het Algemeen Dagblad laat Derksen weten geen spijt te hebben van zijn uitspraken. “Weet je, ik zit daar om mijn mening te verkondigen en dat zal ik blijven doen tot de laatste snik. Over de zich terugtrekkende adverteerders zegt Derksen: “Ach, die reclameblokken zijn toch al veel te lang. Ik vond het trouwens nog niet eens zo’n heel slechte grap.”

Bekijk meer van

Veronica Inside Johan Derksen

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.