website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Verhoging laag btw-tarief funest voor kleinere uitgeverijen’

Lars Pasveer — Geplaatst in cijfers op donderdag 7 juni 2018, 14:17

De Haagse plannen voor een hoger btw-tarief leiden tot onrust bij bedrijven die het lagere tarief hanteren | ANP

De Haagse plannen voor een hoger btw-tarief leiden tot onrust bij bedrijven die het lagere tarief hanteren | ANP

Nieuws De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent zal kleine uitgeefbedrijven bijzonder raken en tot fors banenverlies leiden. Dat stelt de Mediafederatie, dat onderzoek naar de effecten van de tariefsverhoging liet uitvoeren. Omzet zou met tientallen miljoenen dalen en potentieel tot het verdwijnen van 150 voltijdsbanen leiden.

De Mediafederatie aangesloten brancheorganisaties hebben het effectenrapport gisteren aangeboden aan Menno Snel, staatssecretaris van Financiën. Uitgevers van boeken, dagbladen en magazines vrezen door de btw-verhoging te zullen moeten snijden in kosten en financieel riskanter, minder winstgevende titels voor kleine doelgroepen te vermijden.

Noodzakelijke investeringen in digitale transities zullen daar volgens de Mediafederatie ook onder lijden, terwijl die nodig zijn voor de overleving op langere termijn. “Dat brengt risico’s met zich mee voor de diversiteit en pluriformiteit van het aanbod”, aldus de koepelorganisatie.

Naast het verdwijnen van voltijdsbanen zullen ook freelancers de effecten van besparingen bij de uitgeverijen merken, waarschuwt de Mediafederatie. De btw-verhoging moet per 1 januari 2019 van kracht worden. Meer bij de Mediafederatie

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.