banner festival 23

— dinsdag 3 augustus 2010, 11:56 | 1 reactie, praat mee

Uitzonderingspositie pers in wetsvoorstel

Journalisten krijgen een speciale uitzonderingspositie in het onlangs gepubliceerde concept-wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie). In de toekomst wordt het stiekem opnemen en verspreiden van eigen gesprekken met een ander strafbaar, tenzij je opsporingsambtenaar óf journalist bent. Volgens NRC is dat 'een nieuwe stap in het vastleggen van de bijzondere rechtspositie van de journalist in het strafrecht – na het verschoningsrecht nu ook het recht op undercoverjournalistiek.' Overigens hebben journalisten geen onbeperkt recht op undercovernieuwsgaring. Er moet volgens de minister wel sprake zijn van een aantoonbare misstand die niet op een andere manier aan de kaak kon worden gesteld. Met deze uitzondering rijst overigens wel opnieuw de vraag op wie zich journalist mag noemen. Meer bij NRC Laatste wijziging: 3 augustus 2010, 13:59

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Kees Cornelder, 3 augustus 2010, 23:18

Een ander vraag dan die welke de NRC dienaangaande opwerpt:
WIE beoordeelt wat een misstand is: tussen wetshandhaving en wetsovertreding zit een tussengebied - hier is niet gedoeld op het beruchte ‘gedogen’ - waar de kriteria onoorbaar, onbillijk etc. aan de orde zijn.
Deze kunnen voor rechters reden zijn om een te beoordelen handeling van een gedaagde de kant op de trekken van het overtreden van een wet, of niet.

Ik trek deze vraag doelbewust in het juridische vaarwater omdat daar de factor-beoordelen zogeschreven in de meest optimale zin aan de orde is.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.