banner festival 23

— vrijdag 28 augustus 2009, 15:25 | 8 reacties, praat mee

Prins wint geding foto’s

De Oranjes hebben een kort geding tegen het internationale persbureau Associated Press (AP) gewonnen over de verspreiding van vakantiefoto's. De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat AP vier foto's van prins Willem-Alexander en zijn gezin in de Argentijnse sneeuw niet langer openbaar mag maken of te koop mag aanbieden. De rechter meende dat de Oranjes recht hebben op privacy als zij privéuitstapjes maken. ''Zij behoeven er niet steeds op bedacht te zijn dat privéfoto's ter publicatie aan media kunnen worden aangeboden.'' De NVJ reageert verbaasd: 'Door de bewegingsvrijheid van een persbureau zo in te perken, wordt het voor nieuwsmedia erg ingewikkeld, lees bijna onmogelijk om op een normale, onafhankelijke wijze verslag te kunnen doen van relevante nieuwsfeiten rondom het koninklijk huis.' Laatste wijziging: 28 augustus 2009, 20:34

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

Benny van de Werfhorst, 28 augustus 2009, 18:14

Hoezo geen nieuws?

Ik vind dat de rechtspraak hier volledig de plank misslaat.

Wij als (foto)journalisten worden door deze uitspraak nog meer in de verdrukking gebracht.

Ik schaam me soms voor Nederland…

Micha Kat, 28 augustus 2009, 18:50

De NVJ reageert ‘verbaasd’ maar verder interesseert het ze geen reet. Ze zullen niets doen om tegen dit vonnis te protesteren. Integendeel: verbaasd en wel blijven ze buigen en knippen voor de tirannie van Oranje. Het is een FUCKING SHAME die NVJ!!!!!!!!!
Wat ze zouden moeten doen is zich publiekelijk van het absurde en partijdige vonnis distantieren en al hun leden oproepen Oranje waar dan ook te volgen en te fotograferen. Niet omdat dat allemaal nieuws zou zijn, maar puur uit protest tegen deze weerzinwekkende gang van zaken waarmee Nederland zich -ook qua journalistiek- internationaal belachelijk maakt.

Robert Goddyn, 28 augustus 2009, 21:49

Maar als niemand weet waar de oranjes hun vakantie door brengen en een perburo of een lokale forograaf ziet ze ergen in de wereld dan is dat toch nieuws want daardoor weten wij waar ze zijn en wat ze met gemeenschaps geld doen dus we hebben recht op nieus en dus ook deze foto’s ze hadden gewoon moeten melden waar ze waren en wat ze doen dan was het ook geen nieuws en stoppen ze ook buitenlandse pers / fotografen er mee NEE echt niet of denken ze dat de VOC nog bestaat world wide ??

Gertjan Vandenblink, 29 augustus 2009, 10:59

... en dan mogen wij onderdanen ook nog de kosten betalen van dit geding… Heb nu wel een ideetje voor een cartoon…

Alexandra Smit, 29 augustus 2009, 12:40

Deze uitspraak is te belachelijk voor woorden. Maar ik mis cruciale info in de berichtgeving: komt er een hoger beroep?

Micha Kat, 30 augustus 2009, 07:51

Nog even over de NVJ: de reactie is best pittig, maar blijft volstrekt inadequaat in de zin dat er geen enkele concrete actie wordt aangekondigd. Het punt is dat onze persvrijheid bijna wekelijks verder wordt ingeperkt maar de NVJ geen noodsignaal afgeeft.

Nikki, 31 augustus 2009, 14:06

Wat ik niet begrijp, is dat media zich aan de (vrijwillige) mediacode houden van het Oranjehuis. Immers, welke nieuwswaarde zit er in een opgevoerd toneelstukje van de koninklijek familie dat gevolgd wordt door een honderdtal journalisten? Ik vind dat ieder zichzelf respecterend medium de mediacode links moet laten liggen en zelf op zoek moet gaan naar nieuws rondom het koningshuis. Dat kan zijn een vakantie van het Oranjepaar (ik heb vernomen dat dit de meest recente vakantie de 8ste vakantie in 2009 is, op kosten van de belastingbetaler) of een ander optreden in het openbaar. Willem en Maxima hebben een openbare functie en daar hoort bij dat ze gefotografeerd kunnen worden in het openbaar.

Esther Prade, 1 september 2009, 10:40

Wat Micha Kat zegt. NVJ, doe iets meer dan alleen een beetje verbaasd reageren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.