basis naar compleet

— woensdag 19 oktober 2011, 15:41 | 1 reactie, praat mee

Uitgeverij Boom: van vast naar freelance

Boom Regionale Uitgevers heeft plannen om een nog onbekend aantal werknemers met vaste contracten te bewegen tot freelancerschap. Volgens de sectie Lokale Media van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verwacht dat van de huidige 44 vaste redactionele medewerkers uiteindelijk zo'n 25 overblijven. Volgens Boom is het op dit moment nog niet te zeggen om hoeveel mensen het gaat. De uitgeverij wil met de plannen jaarlijks terugkerende reorganisaties volgens de zogeheten kaasschaafmethode voorkomen, stelt directeur Hans van Velzen. "Dat zien wij als sociaal zeer onwenselijk. Deze mening wordt gedeeld door de redactieraad, de ondernemingsraad en heel veel van onze medewerkers." De sectie Lokale Media noemt voorgestelde plannen destructief. "Dit is slecht voor het vak, voor de krant én voor de journalist", aldus sectievoorzitter André van der Velde. Laatste wijziging: 20 oktober 2011, 18:05

Boom Regionale Uitgevers is met internet, kabelkranten, betaalde nieuwsbladen en gratis huis-aan-huis-kranten actief in de provincies Drenthe, Overijssel, Friesland en Flevoland. Toegenomen concurrentie van nieuwe partijen op de advertentie- en lezersmarkt dwingt de uitgever tot handelen.

In juni werd de redactie ingelicht over de wens om een ‘flexibele schil’ van freelancers te creëeren rond een kern van vaste journalisten. Van Velzen noemt vrees voor deze nieuwe redactionele opzet ongegrond en vindt de kwalificatie ‘destructief’ veel te ver gaan.

Van Velzen: “Het is triest dat de sectie zelfs niet de moeite heeft genomen informatie bij mij in te winnen of in gesprek te gaan. In dat geval hadden ze kunnen weten dat het plan het tegendeel is van destructief. We helpen goede verslaggevers een eigen bedrijf op te bouwen en daardoor minder afhankelijk te worden van Boom regionale uitgevers.”

Baanzekerheid is door toegenomen concurrentie en inzet van moderne technieken op de lange termijn toch niet te geven, vindt Van Velzen. “Als een in de kern zeer gezond bedrijf, hebben wij nu wel de middelen om mensen daadwerkelijk te ondersteunen.” Lokale Media stelt dat er afkoopsommen tot maximaal 16.000 euro zijn voorzien, afhankelijk van werkuren en dienstjaren.

Van der Velde: “Dat bedrag is veel te laag en zou niet geaccepteerd moeten worden. Via de kantonrechter zijn ook veel hogere bedragen af te dwingen, maar dat is wel een lange en moeizame weg.” Van Velzen riposteert: “Wij gaan naar de kantonrechter als een medewerker disfunctioneert. Het tegendeel is het geval, wij zijn in gesprek met goed functionerende medewerkers die wij ook in de toekomst van werk willen voorzien.”

In de plannen krijgen werknemers die een freelancepraktijk willen opzetten (deels financiële) ondersteuning en een afnemende inkomensgarantie voor twee jaar. Daarnaast is er een bedrag vastgelegd in een sociaal plan. De teruggang in inkomsten zouden dan met zelf geworven klussen moeten worden gecompenseerd. Van der Velde voorziet voor Boom juist daar problemen: “Door vaste krachten te laten gaan, verliest Boom straks de grip op de verslaggevers, die juist het gezicht zijn van hun bedrijf en ook een groot en waardevol netwerk hebben opgebouwd.”

Van Velzen: “Ik nodig de heer Van der Velde graag uit van mening te wisselen over de inhoud van journalistieke kwaliteit, de werking van de markt en de bereidheid van consumenten voor nieuws te betalen. Wellicht herinnert hij zich dat wij vorig jaar en ook dit jaar nog fors hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van onze betaalde nieuwsbladen. Hij maakt daarnaast een grote denkfout door te veronderstellen dat kwaliteit alleen geleverd kan worden door journalisten die een vast dienstverband hebben. Ik denk dat hij daarmee heel veel collega’s die al jaren zelfstandig werken, ernstig schoffeert.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

André vd Velde, 19 oktober 2011, 20:25

Het verwijt van de heer Van Velzen slaat de plank volledig mis. Hij probeert me met stoere taal iets in de mond te leggen wat ik niet heb gezegd, noch heb gesuggereerd. Van een denkfout mijnerzijds is dan ook geen sprake, maar het is wel een interessante spiegel die hij zichzelf voorhoudt.
Onze vrees is dat Boom door het losmaken van vaste medewerkers hen op de langere termijn definitief zal verliezen. Daarmee raakt het bedrijf dan redacteuren met een groot Boom-hart kwijt, redacteuren die nu nog het gezicht van hun bedrijf zijn en namens Boom beschikken over een enorme lokale kennis en een uitgebreid netwerk. Die medewerkers verliezen, betekent - hoe je het ook wendt of keert - een onschatbaar verlies aan kwaliteit.
Overigens hebben wij ons standpunt geformuleerd na uitvoerige gesprekken en mailwisselingen met de Redactie Raad van Boom en individuele redacteuren.

André van der Velde
Voorzitter sectie Lokale Media

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.