PersVeilig

— maandag 25 oktober 2010, 19:59 | 3 reacties, praat mee

Tweede Kamer gaat Twitteren

De Tweede Kamer gaat vanaf dinsdag 26 oktober vergaderinformatie en nieuwsberichten via Twitter verspreiden. Op de dag dus dat de regeringsverklaring wordt uitgesproken door minister-president Mark Rutte zullen de eerste tweets worden gewisseld. De account van de Tweede Kamer is te vinden op www.twitter.com/2eKamertweets. De afdeling voorlichting van het parlement gaat het medium gebruiken om nieuwsberichten en informatie over plenaire vergaderschema’s, stemmingsuitslagen, de regeling van werkzaamheden, het mondelinge vragenuur en annuleringen van commissievergaderingen te verspreiden. Het medium wordt uitsluitend in zijn zendende functie gebruikt. In een persbericht stelt de Kamer dat het ‘niet mogelijk’ is om op individuele berichten te reageren. Laatste wijziging: 26 oktober 2010, 18:21

Bekijk meer van

Praat mee

3 reacties

Cees Gravendaal, 25 oktober 2010, 22:27

Het presidium van de Tweede Kamer heeft besloten mee te gaan doen met de waan van de dag, titteren… Nauwelijks een jaar geleden bklaagde de voorzitter van de Tweede Kamer zich op een publieke bijeenkomst in Nieuwspoort dat de parlementaire journalisten meer en vooral breder zouden mo9eten informeren wat er in ‘s lands vergaderzaal gebeurt.
Dan moet je vooral niet gaan twitteren…. Dat is in sound bites de waan van het moment rondbazuinen. Dat is een hype organiseren en de journalistiek willen voeden.
De Tweede Kamer doet er beter aan alle debatten via de satelliet live aan te bieden aan de geinteresseeerde kijker. De kabelnetten in nederland, de schotel ontvangewrs en de omroepen kunnen dan op ieder moment volgen wat zicjh in de Tweede Kamer afspeelt, dag en nacht en ongeacht de geprogrammeerde uitzendingen. Dat is gebruik maken van de moderne technologie om de burger in staat te stellen de landelijke politiek te volgen. Twitteren behoort daar niet toe.
Cees Gravendaal

ed deelen, 26 oktober 2010, 02:18

@ Cees Gravendaal

Ben het hier niet geheel mee eens. De Kamervoorzitster richtte zich destijds op het mogelijk verstorende karakter dat twitterende Kamerleden gedurende plenaire zittingen zouden hebben op de orde van het debat. Met name het interactieve gebruik zou hier debet aan zijn. In bovengenoemd geval kan het meer worden beschouwd als een persbericht 2.0. De door u geschetste politieke uitzendingen, via welk oud of nieuw medium dan ook, kunnen begerenswaardig zijn, maar ik ga niet 24/7 naar het scherm turen zonder te weten wat er volgt. Krijg ik via Twitter een reguliere update van de komende programmering, dan kan ik gerichter kijken. Prima initiatief!

Cees Gravendaal, 26 oktober 2010, 12:58

@Ed Deelen.
Met respect voor uw opvattingen toch het volgende:
Het is een misverstand te denken dat het rechtstreeks op de satelliet ter beschikiking stellen van de beelden en het geluid van een debat in de tweede Kamer een politieke uitzending is. Ook is het niet nodig 24/7 te kijken in afwachting wat komen gaat. De Tweede Kamer heeft een agenjda die ook wordt gepubliceerd en regelmatig wordt geactualiseerd. Twitteren door de Tweede Kamer is meedoen met zinloze communicatie die per definitie altijd onvolledig is met het maximum van 140 woorden.
Cees Gravendaal

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.