banner anp

— woensdag 11 januari 2017, 11:59 | 0 reacties, praat mee

Transcriptor helpt bij omzetten cyrillisch schrift

De sobere interface van de Transcriptor, met uitgebreide zoekopties op het tweede tabblad | NWO

Een nieuwe online tool voor journalisten helpt bij het correct omzetten van Russische persoonsnamen, aardrijkskundige aanduidingen en woorden in een voor het Nederlandse taalgebied gebruikelijk of aanbevolen schrijfwijze. Deze 'Transcriptor' moet fouten of giswerk bij dergelijke vertalingen helpen voorkomen.

Het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geïnitieerde project is afgerond door Meertens Instituut en de Radboud Universiteit.

Er bestaat een ruim honderd jaar oud systeem voor het correct omzetten van cyrillisch naar het Nederlands, maar voor mensen die niet geschoold zijn in slavische talen is dat nog altijd vrij complex. Nederlandse media baseren volgens mede-ontwikkelaar Pepijn Hendriks vaak op Engelse omzettingen die dan zelf weer worden vernederlandst.

De Transcriptor heeft een snel advies en een uitgebreide versie. In dat laatste advies wordt de ingevoerde tekst gecontroleerd tegen een database van persoonsnamen of aardrijkskundige aanduidingen en berekend welke bekende naam of aanduiding het best past bij de invoer. Meer bij NWO

Bekijk meer van

Transcriptor NWO

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.