mgm nvj maart

— donderdag 11 februari 2010, 08:40 | 1 reactie, praat mee

Tom Kellerhuis wil topkok worden

Hij staat tegenwoordig bij de koksopleiding van het ROC Amsterdam tussen jongens van 17 jaar. Tom Kellerhuis (45), gewezen chef Kunst bij HP/De Tijd, greep ‘de zoveelste’ reorganisatie van het tijdschrift vorig jaar aan om een droom te verwezenlijken. Topkok wil hij worden, liefst met eigen toprestaurant. ‘Ik geef mezelf nog vijf jaar om dat te bereiken.’ Laatste wijziging: 11 februari 2010, 11:46

Kellerhuis liet er geen gras over groeien. De tweejarige opleiding rondde hij ‘cum laude’ af in vier maanden: ‘met gemiddeld een 8,5’. Al na zes weken liep hij stage bij topkok John Halvemaan in Buitenveldert. Kellerhuis: ‘Een eigenzinnige man. Vroeger had hij een Michelin-ster, maar nadat hij ruzie kreeg met de organisatie ging hij liever verder zonder ster. Zijn restaurant hangt vol kunst. Toen ik hem vroeg of ik stage mocht lopen en vertelde dat ik chef kunst bij HP/De Tijd was geweest, leidde hij me er rond om mijn kunstkennis te testen. Ik was blijkbaar geslaagd, want hierna zei hij: “Kom maar”.’

Kellerhuis bleek een iets te romantisch beeld te hebben van hoe het er in de betere keuken aan toe gaat. ‘Het is keihard werken, er heerst een ijzeren hiërarchie en het betaalt slecht. Ik wist al best veel van eten, maar had totaal geen handigheid. Je begint dus echt onderaan.’

De toekomstige topkok is net terug uit München waar hij stage liep in restaurant Tantris (twee Michelin-sterren). ‘Het is alsof je als beginner tennis speelt met de wereld-subtop’, omschrijft hij zijn ervaring aldaar met topkok Hans Haas.

Kellerhuis zegt nog nooit zoveel te hebben geleerd. Zijn ultieme doel is zelf een ster te halen. ‘Maar ik weet niet of ik talent heb. Inmiddels kan ik goed receptuur lezen en nadoen wat de chefs me hebben geleerd. Maar het echte talent blijkt pas als je zelf smaken gaat combineren.’

Voorlopig gaat hij nog een vervolgopleiding doen op het ROC. En een boek schrijven over zijn ervaringen. Titel: ‘Voor hetere vuren’.

Zie ook het weblog van Tom Kellerhuis

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jurg van Ginkel, 11 februari 2010, 22:02

Cool! Misschien kan hij voor zijn boek ideeen opdoen bij ‘Heat’ van Bill Buford uit 2006. Da’s het verhaal van een journalist van een opinietijdschrift die besluit topkok te worden! En anders kan hij altijd nog als journalist besluiten enkele maanden Down and Out te gaan leven in grote steden als Parijs en de hoofdstad van Groot-Brittannie. Met zo’n groot gevoel voor originaliteit moet dat wel goedkomen…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.