Jodal

— dinsdag 20 mei 2014, 22:31 | 0 reacties, praat mee

Tips Greenwald hoe de NSA te blokken

Journalisten dienen zich actief te beschermen tegen de NSA en andere veiligheidsdiensten. Daarmee beschermen ze hun bronnen. En dat is nodig, want overheden moeten niets hebben van klokkenluiders. Voor hen dreigen lange gevangenisstraffen. De oproep komt van Glenn Greenwald, de journalist die de Snowden Files (tienduizenden documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA) naar buiten bracht. Greenwald sprak dinsdagavond in Amsterdam ter gelegenheid van zijn boek No place to hide. Greenwald gaf enkele tips. Laatste wijziging: 21 mei 2014, 11:25

Zo zouden journalisten hun mail kunnen beschermen met het programma PGP Surfen over het web doe je het beste met een Tor-browser. En chatten kan een stuk veiliger met bijvoorbeeld Pidgin.

Dit alles vanuit het besef dat de Amerikaanse inlichtingendienst werkelijk alles in de gaten houdt. Overigens ook de mensen die deze software gebruiken om hun informatie af te schermen. Greenwald: ‘Want dan ben je natuurlijk meteen verdacht in de ogen van de NSA’.

Toch weet hij vrij zeker dat ze moeite hebben met bijvoorbeeld PGP. ‘In de Snowden Files zitten documenten waaruit dat blijkt. De NSA moppert daar dat ze er geen grip op krijgen. Dat lijkt mij een vrij betrouwbare bron.’

Greenwald gaf aan dat er ongeveer duizend van de tienduizenden documenten zijn gepubliceerd en dat hij van plan is alle documenten te publiceren waaruit blijkt dat de privacy van mensen wordt geschaad. Met een team van mensen probeert hij er voor te zorgen dat daarbij niet onnodig personen worden geschaad die in de documenten voorkomen.

Met Snowden gaat het goed in Rusland. ‘Hij is erg gelukkig. En hij gaat elke avond naar bed in het besef dat hij wat goeds heeft gedaan.’

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.