word studentlid

— donderdag 2 november 2017, 13:22 | 0 reacties, praat mee

Tien jaar wegkomen met moord

Tien jaar wegkomen met moord
© CPJ

Wegkomen met moord, zo begint het Committee to Protect Journalists (CPJ) het jaarlijkse rapport over straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten. Vandaag is er internationaal aandacht voor geweld tegen journalisten. De journalistenorganisatie brengt voor de tiende keer op rij de 'Global Impunity Index' uit, een lijst met landen waar misdaden tegen journalisten zelden of nooit bestraft worden. Laatste wijziging: 2 november 2017, 13:22

Dit jaar staan er twaalf landen op de lijst. Die landen zorgden in de afgelopen tien jaar voor bijna 80 procent van de onopgeloste moorden. De top vijf wordt gevormd door 1: Somalië, 2: Syrië, 3: Irak, 4: Zuid-Sudan en 5: de Filipijnen. Op de Impunity Index staan zeven landen die er sinds de start van de lijst in 2007 elk jaar op staan. Somalië is een van die landen, dit land heeft zelfs de twijfelachtige eer al drie jaar op plek 1 te staan.

CPJ meldt dat in de afgelopen jaren de aandacht voor de straffeloosheid als het gaat om geweld tegen journalisten, internationaal gezien wel is toegenomen. De Verenigde Naties hebben vijf resoluties aangenomen om staten te dwingen actie te ondernemen als journalisten worden aangevallen. Desondanks komt er volgens Unesco wereldwijd nog elke vijf dagen een journalist om het leven.

Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited, pleit ervoor om meer over het welzijn van journalisten te berichten. “Ondanks een toename in geweld tegen journalisten, hebben media wereldwijd de neiging om weg te blijven van publicaties over de gevaren van hun beroep, omdat ze zelf niet het verhaal willen worden’, schrijft hij. ‘Deze strategie is niet langer houdbaar. De beste manier om journalisten vandaag de dag te beschermen, is door de gevaren waar ze mee worden geconfronteerd voorpagina nieuws te maken.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.