website over journalistiek

Thomas Loudon lanceert VJ Movement

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 5 oktober 2009, 09:20

Nieuws

Onder het motto ‘Er is meer dan één waarheid’ is het internetplatform VJ Movement de lucht ingegaan. Bij het initiatief van voormalig NOS-correspondent Thomas Loudon zijn zo’n 150 video-journalisten en cartoonisten uit de hele wereld aangesloten. Zij willen internationaal nieuws op een innovatieve manier brengen.

Zes jaar lang deed Thomas Loudon vanuit Iran, Egypte en Jordanië verslag voor het NOS-Journaal. Hij merkte dat er weinig ruimte was voor analyses en verhalen die meer inzicht en context konden geven. De redactie liet zich bovendien vaak leiden door het nieuws dat de grote persbureaus brachten. Ervaringen die Joris Luyendijk ook beschreef in zijn bestseller ‘Het zijn net mensen’. “Alleen ben ik niet iemand die een boek gaat schrijven. Ik dacht: als ik ideeën heb hoe het anders kan, laat ik het dan ook doen.”

Met een bevriende internetondernemer zette hij een bureau op in Den Haag. Daar stelden ze een code op waaraan hun medewerkers zich moeten houden: zorgvuldig en eerlijk te werk gaan, fouten meteen toegeven en bronnen en publiek met respect behandelen bijvoorbeeld.

“Ik wil dat onze mensen onderzoekende vragen stellen”, zegt Loudon. “Een interview is geen kruisverhoor. Het mag best confronterend zijn, zoals je kan zien aan het vraaggesprek van twee VJ’s met een Franse oud-minister die betrokken zou zijn bij de bescherming van genocide-plegers in Rwanda. Maar ze lieten hem wel in zijn waarde.”

Op de site staan vaak verrassend persoonlijke filmpjes waarin de medewerkers uitleggen hoe ze in de journalistiek staan. Op het dak van haar huis in Rabat vertelt een verslaggeefster bijvoorbeeld waarom ze alle mannen de kamer uitstuurde toen ze een prostituee interviewde. En een Palestijnse correspondent geeft aan waarom er juist in Gaza meer dan één waarheid bestaat.

De medewerkers krijgen een vast bedrag voor hun bijdragen. Plus een bonus als ze meer dan gemiddeld scoren op internet. “De gedachte erachter is dat ze zelf de boer op moeten met hun materiaal.” Loudon voert onderhandelingen met Nederlandse en buitenlandse media om filmpjes ook op hun site te zetten, maar daar wil hij nog niets over kwijt. De Stichting Democratie en Media heeft geïnvesteerd in VJ Movement en het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft subsidie gegeven.

7 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. jan, 5 oktober 2009, 13:00

  Hulde!
  Je kon er op wachten, maar dan moet er nog altijd maar iemand bereid zijn het voortouw te nemen.
  Ik hoop dat het iets groots wordt.

 2. 2. r. Bokma, 5 oktober 2009, 14:05

  super idee, veel succes!

 3. 3. Jeroen Wapenaar, 5 oktober 2009, 15:51

  Juist in een tijd dat kranten fors bezuinigen op buitenlandse correspondenten, een heel belangrijk initiatief. Veel succes, zal het op de voet gaan volgen!

 4. 4. Lotte van Doorn, 5 oktober 2009, 16:35

  Mja. Wel heel mooi vormgegeven. ‘t Idee = ook heel aardig. Maar met die plaatjes werkt het toch niet lekker. Want bezoeker moet actie ondernemen voor het duidelijk is wat er precies staat, en dat werkt over ‘t algemeen niet. (Heb het bij dit initiatief graag verkeerd hoor) Zie meer in vormgeving a là newsmap: http://newsmap.jp

 5. 5. nicole, 6 oktober 2009, 23:05

  Mabruuk, ziet er mooi uit. Heel veel succes

 6. 6. Doortje van der Molen, 12 oktober 2009, 17:33

  Interessant initiatief!

 7. 7. raul lansink, 24 oktober 2009, 08:56

  Eeens met de constatering en suggestie van Lotte van Doorn. Ik vind ook de naam lastig, doet mij eerder denken aan dance festivals.. De meerwaarde van het initiatief komt niet goed over, ook niet in de begeleidende teksten. En dat is jammer, want wel goed!