training eu starters

— maandag 16 januari 2017, 21:37 | 0 reacties, praat mee

Thijs Zonneveld sportjournalist van het jaar

AD-journalist Thijs Zonneveld is sportjournalist van het jaar. Eric Verhoeven maakte de sportfoto van het jaar en NRC-verslaggever Fabian van der Poll kreeg de SPORTNEXT Talentenprijs 2016. Dat alles werd maandag bekend gemaakt tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner in Sportpaleis Ahoy. Schaatskampioen Sven Kramer werd door de organiserende stichting Nederlandse Sport Pers uitgeroepen tot de NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2016. Laatste wijziging: 17 januari 2017, 10:20

Kramer is de opvolger van Formule 1-coureur Max Verstappen, die in het jaar 2015 werd geëerd voor zijn plezierige, professionele en toegankelijke omgang met de media en zijn betekenis voor de sport.

De jury schreef over Kramer: ‘Zijn niet aflatende stroom aan topprestaties, zijn zelfbewuste optreden in de media, zijn rol als voorvechter voor het schaatsen en zijn houding als voorman van het schaatspeloton vormen het fundament voor deze uitverkiezing. Sven Kramer is nooit gemakkelijk, verre van soepel, maar altijd karaktervol en uitgesproken in zijn optreden naar het vragenstellende gehoor in de sportjournalistiek.’

Sportjournalist Thijs Zonneveld (AD, van 1980) is de auteur van ‘Thomas Dekker – Mijn Gevecht’. De jury prees hem met onder meer de termen ‘geruchtmakend, onthullend, eerlijk, onthutsend, onorthodox, inzichtelijk en moedig’. Het was vooral het boek dat hem de prijs opleverde.

De Sportfoto van het Jaar 2016 is gemaakt door Eric Verhoeven (Soccrates Images). Het betreft een beeld van PSV-doelman Jeroen Zoet, die als een meeuw naar de bal zweeft. Gaat-ie erin of heeft hij de bal eruit getikt? Het is volgens de jury ‘een klassieke voetbalfoto die de hang naar de romantiek van vroeger bij je oproept’. De jury selecteerde de winnende foto uit 135 inzendingen, waarvan er twaalf de eindronde haalden.

NRC-verslaggever Fabian van der Poll (26) werd bekroond met de SPORTNEXT Talentenprijs 2016 voor zijn beklemmende en onthutsende reportage over kindermisbruik in de sport (‘De badkamerdeur mocht nooit op slot’) bij HFC Haarlem.

In de krant van 23 december 2016 schetste hij een indringend en ontluisterend beeld van de gang van zaken rond een pedofiele materiaalman die bij twee clubs (!) voetbaltalentjes misbruikte.
De reconstructie, geschreven door een jonge collega die nog maar enkele jaren in het vak actief is, is een toonbeeld van volwassen onderzoeksjournalistiek.

Het Sport & Media Nieuwjaarsdiner wordt georganiseerd door de stichting Nederlandse Sport Pers, het overkoepelende orgaan van circa 700 aangesloten sportjournalisten en door SPORTNEXT.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.