NVJ compleet lid

— maandag 2 juni 2008, 13:20 | 8 reacties, praat mee

Maassen betaalt vernielde camera en meer

Cabaretier Theo Maassen vergoedt de camera die hij zaterdag kapot gooide, zegt hij in een persverklaring. Bovendien betaalt hij ook andere materiële en emotionele schade. De overeenkomst kwam tot stand na direct contact tussen Maassen en fotograaf Ilvy Njiokiktjien, die zich liet bijstaan door de NVJ. Over de hoogte van de schikking worden geen mededelingen gedaan. Njiokiktjien beschouwt de zaak nu als afgedaan en trekt haar aangifte tegen Maassen in. De cabaretier betreurt wat is gebeurd, maar beroept zich op miscommunicatie. Maassen zou zijn verteld dat er géén foto's mochten worden gemaakt tijdens zijn optreden, Njiokiktjien had juist uitdrukkelijk toestemming gekregen. Toen de cabaretier doorkreeg dat er foto's werden gemaakt, liet hij het zaallicht aandoen, vroeg en kreeg de camera en gooide die stuk na instemmend gejoel door het publiek. Laatste wijziging: 3 juni 2008, 10:58

Ilvy Njiokiktjien won eerder dit jaar nog een aanmoedigingsprijs won van de Zilveren Camera. Zaterdag gebruikte ze tijdens het Amsterdam Comedy Festival de camera die ze daarmee won. Haar reguliere camera is onlangs gestolen tijdens een fotoreis.

De organisatie achter het Amsterdam Comedy Festival zegt dat er verkeerd is gecommuniceerd en neemt ook de schuld op zich. Of de organisatie en Maassen de vergoeding aan de fotograaf samen betalen, is niet bekend.

Thomas Bruning van de NVJ eerder over de zaak: ‘Het feit dat een publieke figuur als Theo Maassen zich op zo’n wijze gedraagt, is niet alleen stuitend tegenover de fotografe in kwestie, maar geeft daarnaast een zeer slecht signaal naar het Nederlandse publiek, als zou het geaccepteerd zijn om een professioneel fotograaf die gewoon zijn of haar werk doet, flink aan te pakken en diens apparatuur te slopen’. Alleen al de laatste 2 jaar zijn zo’n 17 geweldsincidenten tegenover Nederlandse (foto)journalisten/ cameramensen bekend geworden.

Hoofdredacteur Bart Brouwer van Sp!ts, die de fotografe op pad had gestuurd, vindt Maassens actie “buitenproportioneel, provocerend en onacceptabel”.

Het is onduidelijk of de zaak voor Maassen hiermee volledig van de baan is. Het is mogelijk dat justitie een eigen onderzoek instelt en tot vervolging over gaat. Maassen is zaterdagavond na het incident aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

Suzanne, 2 juni 2008, 16:22

Nou prima toch, hij betaald d’r nieuwe camera.. niemand meer boos… ik zou hetzelfde hebben gedaan.. gewoon miscommunicatie…

Harry, 2 juni 2008, 16:30

Wel of geen gelijk: je kan ook gewoon vragen aan iemand daarmee te stoppen. Dit kost hem een lading fans, including mezelf.

Lilian, 2 juni 2008, 17:05

Doet me denken aan de tijd dat gerennomeerde (rock)muzikanten hun eigen publiek op de voorste rij verrot scholden of zelfs onder spogen. Gevalletje Theo Maassen is net zo zielig. Ik vond het toch al zo’n depri-geval. Erger vind ik dat’ie het meerendeel uit de zaal achter zich kreeg. Zegt aardig wat hoe veel mensen in elkaar zitten: if we can’t fight it, join it. Maar reken maar dat er een flink aantal gaan afhaken.

Erik, 3 juni 2008, 16:56

Dat Thomas Bruning maar door blijft drukken dat Maassen strafrechterlijk vervolgd moet worden is een zeer nare manier van reageren. Als journalisten bewijsbaar documenten helen van criminelen mogen zij niet eens ondervraagd worden door het OM. De man(Maassen) heeft zijn excuus aangeboden en heeft er zichtbaar spijt van. De mores(lees klikachtige) manier van doordrukken door Bruning is niet alleen kinderachtig maar het tekent de algehele verrotting van oog om oog en de idioterie dat journalisten meer bescherming behoefen. Vergeven is mooi en alleen geschikt voor echte mensen dus meneer Bruning niet.Mensen die het OM oproepen om anderen te vervolgen staan gelijk aan vervelende verraders. Zo denk ik over meneer Bruning of moet ik zeggen: Herr Bruning?

jaap, 4 juni 2008, 08:19

De zwaar overtrokken reaktie van deze man is bijna net zo krankzinnig als het klapVEE in de zaal; een beetje het Duitsland in 1939…
Misschien weer eens gewoon met beide voetjes op de grond meneer Maassen!!!!

Esther, 4 juni 2008, 08:22

Gewoon vervolgen. Het moet verdomme eens afgelopen zijn met dat spastische gereageer op camera’s.
Dat die kwibus moet dokken voor wat hij vernield heeft staat buiten kijf. Maar ik zou hem er persoonlijk niet zomaar mee weg laten komen.
Hij kiest voor een publiekelijke baan, dus moet hij ermaar mee dealen dat dat ook geregistreerd wordt.
En vooral met je tengels van apparatuur afblijven.
Trouwens, als dat mij was overkomen…. had ik hem waarschijnlijk alle hoeken van dat gebouw laten zien. De fotografe was wel zeer beleefd

W.Diersl, 4 juni 2008, 08:36

Maassen’s reactie ‘miscommunicatie’ laat ons dus weten dat hij zijn actie in principe normaal vindt. De jongens die destijds Anja Joos doodtrapten, onder wie enkele medewerkers van Dirk van den Broek in de Amsterdamse Pijp, dachten dat Joos enkele blikjes drank had gestolen. Dat bleek niet zo te zijn. Miscommunicatie werd gezegd. Maassen zal dit woord ook gebruiken om de organisatie de schuld juridisch in de schoenen te kunnen schuiven. ’ Avonds een vent? Wees dat dan ook ‘s ochtends, watje!

Johan, 6 juni 2008, 23:06

Theo Maassen?......nooit van gehoord. gelukkig maar !

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.