— dinsdag 31 maart 2009, 08:49

Taaltip: oranjeste sjaal?

Hoe vorm je de trappen van vergelijking van oranje? De vergrotende trap van oranje kan vrij regelmatig gevormd worden door er een -r achter te zetten: oranjer. Als daar een buigings-e achter komt, krijg je de vorm oranjere: een oranjere sjaal dus. Maar veel taalgebruikers zullen de voorkeur geven aan de omschrijving meer oranje, die ook in de woordenboeken staat (naast oranjer). Bij de overtreffende trap is zelfs alleen de omschrijvende vorm mogelijk: meest oranje. Een overtreffende trap eindigt normaal gesproken op -st. Maar bij bijvoeglijke naamwoorden die op een stomme e eindigen, wordt de overtreffende trap omschreven met meest: meest stupide, meest lucide. Het is dus ook meest oranje: de meest oranje sjaal.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.