e learning nvj

— donderdag 19 april 2018, 14:10 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: de jaarlijkse(,) grote schoonmaak

De zin ‘Het is weer tijd voor de jaarlijkse grote schoonmaak’ kan het best zonder komma worden geschreven. Zo wordt uitgedrukt dat grote schoonmaak een vast geheel vormt, met jaarlijkse als een nadere bepaling daarbij. Er ligt geen pauze tussen jaarlijkse en grote. Laatste wijziging: 19 april 2018, 14:21

Vergelijkbare combinaties zijn onverwachte persoonlijke omstandigheden en hoogwaardig openbaar vervoer. Ook hier vormen persoonlijke omstandigheden en openbaar vervoer een min of meer vast geheel en is het eerste bijvoeglijk naamwoord een nadere bepaling bij dit geheel.

Een komma is wel juist als twee bijvoeglijke naamwoorden elk afzonderlijk iets zeggen over het zelfstandig naamwoord en er een (korte) pauze klinkt: een droge, zonnige dag; een spannend, meeslepend verhaal; vriendelijke, behulpzame medewerkers. De komma is dan te vergelijken met het woord en: een droge en zonnige dag; een spannend en meeslepend verhaal. Ook kunnen de bijvoeglijke naamwoorden in zulke gevallen vaak worden omgewisseld: een zonnige, droge dag; behulpzame, vriendelijke medewerkers.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.