training eu starters

— donderdag 26 juli 2012, 11:50

Studenten monitoren verkiezingen

Zestien studenten en onderzoekers van de vier journalistenopleidingen in Utrecht, Tilburg, Ede en Zwolle gaan de aanloop naar de landelijke verkiezingen op 12 september monitoren. Het is de eerste keer dat de vier opleidingen de handen in elkaar slaan. "We gaan bekijken hoe media en politici met elkaar omgaan. Wat wordt afgesproken? Welke keuzes maken ze en hoe komen die tot stand?", zegt Yael de Haan, senior onderzoeker aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en lid van de Raad voor de Journalistiek. De onderzoekers en studenten gaan op pad met redacteuren, cameraploegen en campagneleiders van politieke partijen en registreren wat ze meemaken. Doel is dat het onderzoek leerstof oplevert voor studenten journalistiek. Laatste wijziging: 26 juli 2012, 13:53

De Haan: “Het is niet alleen belangrijk dat aankomende journalisten leren artikelen te schrijven en items te maken. Daar hoort ook bij dat ze weten hoe je met gasten omgaat. En hoe je iemand overtuigt om mee te werken aan een onderwerp. Dat zijn zaken waar de opleidingen minder aandacht aan besteden.”

Op zijn vroegst in oktober verwacht De Haan een rapportage over de bevindingen van het onderzoeksteam. “We weten niet of er een probleem bestaat, dus kunnen we niet in oplossingen denken. De analyse moet duidelijk maken of zich problemen voordoen bij de afspraken tussen journalisten en geïnterviewden. Wie weet komen we tot heel andere oplossingen.”

Op 12 augustus komt het onderzoeksteam voor het eerst bij elkaar. Niet alle kranten en omroepen willen meedoen, zegt De Haan. “Dat heeft met tijd en mankracht op de redacties te maken. Het is niet dat ze niet willen, die indruk heb ik niet.”

Het onderzoek, dat vanuit Utrecht wordt gecoördineerd, staat los van de roep van een aantal journalisten om meer transparantie in de politieke verslaggeving.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.