— donderdag 22 november 2018, 10:06 | 0 reacties, praat mee

Staatsgeheimen onthuld in Wob-documenten

Een verwoeste wijk in de Syrische stad Aleppo, nabij de Umayyad-moskee | EPA

UPDATE Onderzoek door dagblad Trouw en actualiteitenrubriek Nieuwsuur heeft minister Blok (Buitenlandse Zaken) in een lastig parket gebracht: in sommige via Wob-procedures opgevraagde documenten stond - ondanks driftig lakwerk - de nodige staatsgeheime informatie. Laatste wijziging: 22 november 2018, 14:25

Het betreft materiaal rond een Non-Lethal Assistance (NLA) steunprogramma in Syrië, waarbij Nederland onder meer voedselpakketten leverde aan Syrische rebellen. De namen van de strijdgroepen en Turkse transportbedrijven die de voedselpakketten bezorgden vielen onder staatsgeheim, maar waren in sommige van de ruim 1800 documenten niet onleesbaar gemaakt.

“Nu zwart op wit staat dat Nederland ook daadwerkelijk een aantal groeperingen heeft gesteund, zal Blok moeten uitleggen waarom zijn ambtenaren de namen van gesteunde groeperingen geopenbaard hebben”, aldus Trouw.

Trouw schrijft dat het NLA-programma bovendien materiaal leverde dat voor de militaire strijd is gebruikt. Naast voedsel zijn ook pickup-trucks geleverd alsook laptops, wapenvesten, generatoren en meubels. De meubels, generatoren en het voedsel zouden zijn bedoeld om het moreel van strijders hoog te houden.

Kamerleden die toegang kregen tot de genoemde informatie dienden vooraf een strenge geheimhouding te tekenen, met tot zes jaar celstraf voor het onthullen van informatie.

UPDATE
De hoofdredactie van Trouw licht in een commentaar toe waarom het de informatie toch heeft gepubliceerd. Veel informatie was door het juridische speurwerk al bekend. De hoofdredactie schrijft: “Trouw en Nieuwsuur hebben sommige gegevens niet gepubliceerd, zoals namen van ambtenaren die in het veld het hulpprogramma coördineerden. Daarnaast hebben Trouw en Nieuwsuur, vóór publicatie, het ministerie ingelicht over de onzorgvuldigheden, waarna het departement de stukken weer offline heeft gehaald.”

Bekijk meer van

Trouw Syrië Nieuwsuur

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.