Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 4 oktober 2011, 16:41 | 9 reacties, praat mee

Schuttevaer halveert tarief: 25 euro per foto

Het is kiezen of delen voor de freelancefotografen van het weekblad Schuttevaer. Hoofdredacteur Dirk van der Meulen kondigt in een brief aan de fotografenstal een halvering aan van 49 naar 25 euro per aangeleverde foto. "De keuze is aan de fotograaf. Per foto 25 euro ontvangen of niet meer aanleveren." Voorzitter Rimmer Mulder van de NVF spreekt van een "schandalig laag tarief". Volgens hem ontvangt een fotograaf gemiddeld 70 tot 85 euro per nieuwsfoto, met uitschieters naar beneden bij kleine bladen tot 40 euro. "Uitschieters naar boven, naar honderd euro of meer zie je niet vaak", aldus Mulder. Laatste wijziging: 4 oktober 2011, 19:13

Zijn boodschap aan de freelancefotografen van Schuttevaer: “Als je vak je lief is, moet je niet voor dat tarief werken. Van 25 euro kan een fotograaf niet leven. Er blijft niks over om te investeren in nieuwe apparatuur.”

Hoofdredacteur Dirk van der Meulen zegt dat hij met de rug tegen de muur staat. Het is crisis in de binnenvaart, met als gevolg minder advertentie-inkomsten. De directie heeft enkele bezuinigingen doorgevoerd. Schuttevaer maakt indien nodig negen in plaats van voorheen minimaal elf redactionele pagina’s. Een vacature op de redactie is geschrapt en verder grijpt de redactie van het vakblad voor de binnenvaart vaker naar gratis aangeleverd fotomateriaal.

“De tijden zijn veranderd”, zegt Van der Meulen. De fotograaf hoeft in het digitale tijdperk geen rolletjes meer te ontwikkelen. Het tarief is daar nog nooit op aangepast. “In navolging van andere bladen menen wij dat een bijstelling nu helaas onontkoombaar is.”

Intussen hoopt de hoofdredacteur op betere tijden, schrijft hij. “Tot slot moet gezegd dat wij weliswaar met z’n allen in zwaar weer zijn terechtgekomen, maar de krant is zeewaardig genoeg om de storm te doorstaan. Het is een kwestie van even bijliggen. De redactie hoopt dat ieder van jullie aan boord wil blijven in afwachting van betere tijden.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

9 reacties

Robert Goddyn, 4 oktober 2011, 19:22

Rimmer Mulder weet zeker niet dat AD 52 Euro betaald ? en Dirk van der Meulen levert hij dan ook 50 % in we staan toch allemaal tegen de muur of niet dan, en bij ANP en HH krijg je vaak nog minder per foto als ik op de sales report kijk soms wel 12 Euro maar dus Rimmer als je de rand van de hoed niet kent kun je er beter niet over hebben lijkt mij.

Peter Blok, 6 oktober 2011, 09:40

Dat ze, die hoofdredacteuren die hun tarieven willen verlagen, steeds met dat argument van die filmpjes durven aan te komen. Er is in afgelopen jaren diverse malen duidelijk genoeg aangetoond dat de analoge fotografie veel goedkoper was dan de digitale in verband met de vereiste regelmatig terugkomende hoge investeringen. Het slaat als een tang op een varken. Schandalig dit soort tarieven. Hufterig gewoon! En ja, met amateurs kun je je blad natuurlijk ook vullen.

Arnold Reyneveld, 6 oktober 2011, 11:14

Ik kan me volledig vinden in de reactie van Peter Blok. Hoofdredacteur Van der Meulen zegt enerzijds met de rug tegen de muur te staan door dalende advertentie-inkomsten (what’s new?). Anderzijds zegt hij dat “de tijden zijn veranderd” en dat het tarief nooit is aangepast aan de in zijn ogen lagere kosten voor de fotograaf omdat rolletjes niet meer ontwikkeld hoeven worden.

Dat laatste is dikke onzin natuurlijk. Ik ga hier niet uitleggen dat de kosten voor fotografen (door snellere afschrijving en dergelijke) veel hoger zijn geworden. Dat kun je op je vingers natellen. Het is vooral jammer dat je als hoofdredacteur dat onjuiste argument nu juist gebruikt om een halvering van het tarief te rechtvaardigen.

Want laten we eerlijk zijn…is een halvering van het tarief eigenlijk wel te rechtvaardigen? Het is bekend dat journalistiek beeld in sommige media devalueert, dat prijzen onder druk staan, maar is dit eigenlijk niet gewoon het zoveelste staaltje schofferen van een beroepsgroep?

In de afsluitende alinea lees ik dat de hoofdredacteur hoopt op betere tijden. Daar sluit ik me graag bij aan. Maar die betere tijden gaan niet komen als je de essentie, journalistieke content, terugbrengt naar amateurisme omdat het anders te veel gaat kosten. Want wat wordt de volgende bezuiniging. En de bezuiniging daarna? En daarna? Misschien wordt het juist tijd voor een ander verdienmodel. Nee..ik heb die oplossing niet op zak. Maar volgens mij zijn er slimmere manieren om geld te verdienen, dan door een beroepsgroep voor schut te zetten en daar een paar tientjes mee te winnen. Dat gaat immers het verschil niet maken.

info@focuss22.nl, 6 oktober 2011, 17:47

Salarissen blijven gelijk of bevriezen. Inkomsten van freelancers worden gehalveerd. Oneerlijke praktijken en gemakkelijk iets om kosten te drukken. Er wordt geen rekening meer gehouden met fotografen. Er wordt verwezen naar amateurs. Het wordt tijd dat de NVF maatregelen gaat nemen ten aanzien van deze praktijken. Wij fotografen kunnen wel actie gaan voeren, maar dan komt de generatie amateurs aan de macht die hun foto maar al te graag gratis geplaatst wil hebben.  Kostenloos of met een kleine vergoeding.  Tijd dat er een wet komt met betrekking tot een minimumbedrag voor Freelancers. Dit is altijd nog beter dan halveren van tarieven. Nu is het bijvoorbeeld nog 25 euro voor de Schuttevaar. Straks komen ze met 12,50 . Blijft niks over meer, hoogstens een onkosten.

Ok een minimumbedrag is ook niet een 100% oplossing omdat dan wellicht er bladen zullen zijn die denken, ok we zakken naar dat tarief.  Wellicht moet er bij dit minimumtarief gekeken worden naar de oplage en dit ook aangepast worden aan de oplage van het betreffende blad/krant. Het is maar een idee, maar er moet wat gebeuren en in mijn ogen kan de NVJ de stap zetten naar de regering en hun proberen te overtuigen dat dit niet anders kan.

Jurriaan Nijkerk, 7 oktober 2011, 00:03

Het is heel simpel gesteld met Schuttevaer. Zij moeten bezuinigen. Die paar tientjes die worden bespaard op defotgrafen zou Schuttevaer er doorheen helpen? Wie gelooft dit nu.

Het is eigenlijk anders. Wanneer je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen heeft dat gewoon een naam. Dat noemen wij ‘failliet’.

Jurriaan Nijkerk, 7 oktober 2011, 00:08

Rectificatie. Tja, ik heb voor ingezonden stukken nu eenmaal geen eindredacteur, die kan ik niet betalen. Kop koffie ook goed? <Grinnik>

Het is heel simpel gesteld met Schuttevaer. Zij moeten bezuinigen. Die paar tientjes die worden bespaard op de fotografen zouden Schuttevaer er doorheen helpen? Wie gelooft dit nu.

Het is eigenlijk anders. Wanneer je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen heeft dat gewoon een naam. Dat noemen wij ‘failliet’.

Peter de Journalist, 7 oktober 2011, 14:27

Schuttevaer heeft onlangs nog een artikeltje geplaatst met de kop: “Media bovenop uitbuiting in binnenvaart”. Misschien kunnen ze ook iets gaan schrijven over het uitbuiten van de fotojournalist door Schuttevaer?

guus de jong, 7 oktober 2011, 17:18

Schuttevaer zak lekker in de klei met je blad en trek
die Dirk van der Meulen lekker diep mee naar beneden
a.u.b.Nooit meer boven komen en van de reddingsvesten
afblijven!

photopress, 13 juli 2022, 21:42

Goed gezegd Guus.
Met de dit soort krantjes moet je korte metten maken vraag me af of die Dirk van der Meulen bereid is om ook 50% van zijn gage in wil leveren.
Nee dat zit er niet in hij blijft verdienen aan zijn krantje en zo slecht gaat het niet eens in de binnenvaart heb ik het idee.
Toch wordt er getracht om de fotograaf weer een poot uit te draaien.
Voor deze fotograaf staan er
Tientallen amateurs te trappelen en dat weten ze.
Fotografie is allang geen vak meer in de ogen van eindredacteuren en uitgevers dat was al in mijn tijd zo ,helaas weten ze dat er toch weer fotografen zijn die toch hun plaatjes blijven leveren .
Ik ben het met Guus eens dat je van die reddingsvesten af moet blijven en het bedrijf uitgever gewoon diep laten zinken.
Wat ben ik gelukkig dat ik van die fotojournalistiek af ben want ik had vroeger zo’n collega genaamd Bart ver Kade hoe hij ooit aan een baan als directeur is gekomen bij de DPG is me nog een raadsel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.