— dinsdag 21 maart 2006, 09:00

: Schuine streep

Het teken / noemen we de schuine streep, de slash of de Duitse komma. 'Schuine streep' is het gewoonst; voor het teken gebruiken we meestal de Engelse term 'backslash'. De schuine streep heeft uiteenlopende functies. Vaak wordt hij gebruikt in een formuleachtige context, bijvoorbeeld tussen de delen van een breuk (1/5) of in een internetadres (http://www.onzetaal.nl/advies). Ook in sommige afkortingen kom je hem tegen: 'a/d', 'p/a', 't/m'. Tussen symbolen betekent de schuine streep 'per' ('m/s' = 'meter per seconde'). En soms is het een typografisch teken om in geciteerde dichtregels het regeleinde aan te geven: 'Een cel is maar twee meter lang / en nauw twee meter breed'. De bekendste betekenis van de schuine streep is 'of': we plaatsen dit teken tussen keuzemogelijkheden. Bijvoorbeeld: 'ja/nee', 'hij/zij', 'vlees/vis/vegetarisch'. Als die tegenstelling of keuzemogelijkheid niet aanwezig is, is een schuine streep niet juist: 'rood-wit-blauw', 'zwart-witfoto'. En volgens het Groene Boekje zou een schuine streep ook niet juist zijn in 'ja-neevraag' en 'en-ofrekening' (ondanks de betekenis 'of').

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.