— donderdag 7 mei 2015, 10:22 | 0 reacties, praat mee

Samenwerking BND en NSA opgeschort

De Duitse inlichtingendienst BND heeft de samenwerking met de Amerikaanse NSA grotendeels opgeschort. Dat melden diverse Duitse media. De BND zou niet langer gegevens over het internetverkeer, die bij een afluisterstation in Beieren werden verzameld, doorspelen aan de NSA. De Duitse regering is ernstig in verlegenheid gebracht door de onthullingen over jarenlange samenwerking tussen de twee diensten. Vanuit Bad Aibling werden behalve terreurverdachten ook Europese, Franse en Oostenrijkse topambtenaren in de gaten gehouden. Verder zou sprake zijn geweest van bedrijfsspionage, onder meer bij Airbus en Eurocopter. Airbus en Oostenrijk hebben justitie ingeschakeld.

De Bondsdag wil nu weten wie van de gevoelige samenwerking op de hoogte was. De activiteiten van de BND vallen direct onder het ministerie van bondskanselier Merkel, het Kanzleramt. De zaak leidt ook in de coalitie tot spanningen.

Bekijk meer van

NSA BND

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.