— donderdag 8 april 2010, 08:00 | 1 reactie, praat mee

RvS keurt subsidieregels af

De Raad van State keurt de praktijk af die gebruikelijk is bij het verstrekken van kunstsubsidies. Dat gaat veelal volgens het principe van de peer review: collega’s die oordelen over vakgenoten. Een uitspraak met grote gevolgen. Ook voor journalistieke fondsen. ‘Misschien moet de toekomstige minister van OCW in een beschikking vastleggen hoe de schijn van belangenverstrengeling kan worden voorkomen bij het toekennen van subsidies’, reageert de directeur van het Stimuleringsfonds voor de Pers, Lou Lichtenberg. ‘Regels kunnen zaken soms wat makkelijker maken.’ Laatste wijziging: 8 april 2010, 12:03

Hans Maarten van den Brink, directeur van het Mediafonds, is bang voor verdere juridisering. Maar vindt dat cultuurfondsen zich gezamenlijk moeten beraden op de uitspraak van de Raad van State. ‘Dit is een urgente kwestie die vooral niet per sector bekeken moet worden.’

De Raad van State vernietigde eind maart het besluit van het Fonds Podiumkunsten om de Amsterdamse Theatercompagnie geen subsidie meer te geven. De Raad vond dat de schijn van belangenverstrengeling was gewekt doordat een van de mensen die adviseerde over de aanvraag van het theatergezelschap van Theu Boermans, zelf ook subsidie had aangevraagd.

Volgens George Lawson van het Fonds Podiumkunsten betekent de uitspraak dat adviseurs zelf geen subsidie meer mogen aanvragen. ‘Het wordt daardoor heel lastig om onafhankelijke adviseurs te vinden’, zei hij in het Radio 1 Journaal.

Geke van der Wal, directeur van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, was niet in de gelegenheid om te reageren.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Kees Cornelder, 8 april 2010, 21:13

Niet alleen regels kunnen zaken soms wat gemakkelijker maken, maar nog veel meer kan en zal het aanstellen van competente mensen - bij de subsidiefondsen zelf, de leiding ervan voorop, en bij aangetrokken adviseurs - écht wonderen gaan doen.
De houtlandse aanbidding van het ‘regels aanscherpen’ blijkt niet alleen diep ingevreten, maar is vooral eendimensionaal. Met alle gevolgen…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.