word studentlid

— maandag 17 februari 2020, 11:48 | 0 reacties, praat mee

RTL Nieuws en Pointer genomineerd voor Sigma Awards

RTL Nieuws en Pointer genomineerd voor Sigma Awards
ADAM van RTL Nieuws

Het datajournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV en RTL Nieuws zijn genomineerd voor een Sigma Award: de wereldwijde prijzen voor de beste datajournalistiek. Pointer maakt kans op de prijs Beste Visualisatie met hun onderzoek naar Deense scammers. RTL Nieuws is genomineerd in de categorie Innovatie met ADAM, hun redactierobot. Laatste wijziging: 17 februari 2020, 11:55

De Sigma Awards is een nieuwe competitie voor de beste datajournalistiek die tot doel heeft de beste datajournalistiek ter wereld te vieren. Inzendingen zijn op 5 februari gesloten. Er zijn 510 projecten ingezonden, afkomstig uit 66 verschillende landen.

De pre-jury, bestaande uit 10 internationale experts, heeft alle inzendingen doorgenomen en de beste in elke categorie gekozen. In totaal zijn 82 projecten uit 31 landen geselecteerd voor de shortlist. Vanuit Nederland zijn Pointer (KRO-NCRV) en RTL Nieuws genomineerd.

In de categorie Beste Visualisatie neemt Pointer het op tegen acht andere producties. Ze ontvingen de nominatie voor hun onderzoek naar Deense scammer: het verhaal achter een identiteitsroof. Achter een simpel mailtje blijkt een netwerk aan oplichtingssites, postbusbedrijven en meer dan honderd gedupeerden over de hele wereld schuil te gaan. Via een wirwar aan nepaccounts volgden de datajournalisten het online spoor naar twee Deense bedriegers. Bekijk hier hoe ze te werk zijn gegaan.

RTL Nieuws zond haar redactierobot ADAM in voor de Sigma Awards en ontving een nominatie in de categorie Innovatie. ADAM staat voor Automatische Data Artikel Machine. De robot schrijft verhalen op basis van grote hoeveelheden aan data die door journalisten zijn verzameld, geanalyseerd en bewerkt. Zo is het mogelijk om lokale trends zichtbaar te maken, bijvoorbeeld rondom het thema verkeersveiligheid.

De winnaars van de Sigma Awards worden eind februari bekend gemaakt. De prijs is een initiatief van het European Journalism Center (betaald door de EU) en wordt mede gefinancierd door Google.

Bekijk meer van

RTL Nieuws Pointer

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.