— dinsdag 6 januari 2009, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Resultaat PCM daalt met 8,5%

De advertentieomzet van uitgever PCM is vorig jaar met 8,5 procent gedaald. Daardoor valt het resultaat van de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad lager uit dan de 45 miljoen euro van 2007. Dat heeft PCM-baas Bert Groenewegen maandag gezegd bij de nieuwjaarsreceptie. Hoeveel lager is nog niet bekend.

De online-omzet van PCM verdubbelde ruim tot 6 procent van het totaal. De schuld daalde van 300 miljoen naar 120 miljoen euro.

Dat is gezien de ‘zeer moeilijke marktomstandigheden’ nog steeds te hoog, aldus Groenewegen. Via een herfinanciering moet die schuld eind dit jaar ongeveer 50 miljoen euro zijn. De schuld is zo hoog doordat PCM eigendom was van het Britse opkoopfonds Apax.

Daarover verscheen onlangs een vernietigend rapport. Groenewegen hoopt dat daarmee een streep onder het verleden wordt gezet. Vanwege bezuinigingen verdwijnen bij PCM 130 banen (5 procent). Volgens Groenewegen moet ‘topjournalistiek’ de kern van PCM blijven. De titels moeten in het ‘zeer uitdagende 2009’ vooral proberen jongeren onder de 35 jaar te bereiken, zoals nu al gebeurt met NRC.Next en VKbanen.

Groenewegen kondigde verder aan dat PCM af wil van de drukkerijen, en ICT. Volgens hem heeft het concern vier kerncompetenties: top-journalistiek, vormgeving, opmaak en advertentieverkoop. PCM heeft nu drukfabrieken in Rotterdam en Amsterdam. Als het AD volledig in eigendom komt, komt daar de fabriek in Den Haag bij.

De verkoop is ook nodig om de schuldenlast van het bedrijf te verminderen. De NVJ reageert positief. ‘Het is een harde boodschap voor de mensen van de drukkerij. Maar kiezen voor de journalistieke kwaliteit is goed’, aldus Bianca Rootsaert van de NVJ.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.