banner festival 23

— maandag 22 oktober 2012, 14:09

Rel over Newsnight-reportage Savile

De Britse tabloid The Daily Mail heeft vandaag in print en online geopend met "de grootste crisis in vijftig jaar" bij de BBC. Aanleiding zou een stroom aan (e-mail)bewijs zijn dat de omroep een verslag van actualiteitenprogramma Newsnight over presentator Jimmy Savile zou hebben onderdrukt en daarbij gelogen heeft over de exacte redenen. De in 2011 overleden Savile wordt verdacht van honderden gevallen van seksueel misbruik van kinderen, onder de dekmantel van zijn populaire kinderprogramma Jim'll Fix It, dat liep van de jaren zeventig tot negentig. Newsnight-hoofdredacteur Peter Rippon zou zijn opgestapt, meldde The Daily Mail vandaag. Newsnight stelde zondagavond via Twitter dat daar niets van klopt: Contrary to the current twitterstorm, Newsnight can confirm Peter Rippon has NOT quit his job. Dat was op dat moment wel zo, maar inmiddels heeft Rippon, hangende nader onderzoek, zijn functie tijdelijk neergelegd. Laatste wijziging: 22 oktober 2012, 16:21

Het bericht van Rippons vertrek wordt inmiddels door de BBC bevestigd. Rippon heeft altijd ontkend dat er druk van bovenaf is geweest om een exposé over Savile te laten vallen. In een blogpost van begin oktober schreef Rippon dat Savile zich niet meer kan verweren en dat er geen bewijs is dat de BBC bewust zaken heeft achtergehouden. Ook werd politieonderzoek rond Savile in 2007 wegens gebrek aan bewijs beëindigd. Rippon noemde het verhaal rond Savile vanuit journalistiek standpunt daardoor zwak.

De BBC heeft inmiddels twee onderzoeken aangekondigd: een naar de gang van zaken rond Savile en de cultuur binnen de BBC en alsnog een onderzoek naar de redenen waarom Newsnight het exposé over Savile niet heeft uitgezonden.

Bekijk meer van

BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.