website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Regiojournalistiek: valt het mee of zit het tegen?

Lars Pasveer — Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018, 16:41

De redactie van Omroep Brabant | Lex van Lieshout / ANP

De redactie van Omroep Brabant | Lex van Lieshout / ANP

Nieuws Zo somber als NVJ-secretaris Thomas Bruning in een recent opiniestuk in de Volkskrant de staat van de Nederlandse regiojournalistiek schetst, doet geen eer aan de realiteit. De schrijft Tubantia-hoofdredacteur Martha Riemsma vandaag in een repliek. Volgens haar krijgt de gewone burger in de regio nog altijd voldoende informatie om een gedegen oordeel te vormen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Bruning schreef vorige week: “In de gemiddelde Nederlandse gemeente ontbreekt het eenvoudigweg aan menskracht om redelijkerwijs de politieke agenda te volgen, thema’s die in wijken spelen te signaleren en de handel en wandel van gemeente, politici en lokale organisaties volwaardig te monitoren. [..] Dat leidt ertoe dat in veel gemeenten de stemmer zich straks vooral zal oriënteren op basis van de standpunten van de landelijke partijen of, zich hiertegen afzettend, juist een lokale partij kiest.”

Volgens Bruning staat de bezetting bij regionale dagbladredacties, huis-aan-huisbladen en lokale platformen al jaren onder druk. In veel steden is volgens hem “überhaupt geen journalistieke redactie van redelijke omvang meer te vinden”.

Lokale politici geven hun meningen ongefilterd en onweersproken uit via sociale media. Partijen als Facebook en Google profiteren daar bovendien nog eens van én harken inkomsten weg bij de regionale media. Enkele lokale intiatieven voor mediafondsen ten spijt is het slecht gesteld met de regionale journalistiek, aldus Bruning.

Riemsma schrijft vandaag in een repliek dat het beeld dat “burgers matig geïnformeerd achterblijven en geen flauw benul hebben welke lokale partij zij hun stem moeten geven” geen eer doet aan de regiopraktijk.

“In aanloop naar de verkiezingen bekijken we in wijken en dorpen samen met inwoners welke thema’s ertoe doen. We komen deze maand met een kieswijzer voor alle 15 gemeenten in ons verspreidingsgebied. Datzelfde doen ook de andere regionale titels van de Persgroep en zo helpen we kiezers in 221 gemeentes hun keuze te maken. We organiseren lokale debatten, stellen kandidaten voor en met datajournalistiek brengen we het stemgedrag over de jaren in kaart. En omdat onze journalisten geen eendagsvliegen zijn, stellen we ook vast of lokale politici ineens een andere toon aanslaan dan de afgelopen vier jaren in de raadszaal. Waakhonden, we zijn het nog steeds”, aldus Riemsma.

De hoofdredactrice stelt dat Bruning “de regionale pers ten dode opschrijft, maar tegelijkertijd geen oplossingen aandraagt.”

Bruning kroop daarop opnieuw in de pen - dit keer gepubliceerd op de NVJ-website - voor een overzicht van recente producties, waarin de regionale waakhond alert en actief blijkt.

“En ook Tubantia, die afgelopen week in onze optiek terecht vragen kreeg over hun freelancersbeleid, doet tegelijkertijd natuurlijk fantastisch werk. Nog geen twee jaar geleden wonnen ze de meest prestigieuze prijs voor de journalistiek, De Tegel, met een diepgravende productie over de teloorgang van FC Twente”, schrijft Bruning.

De rode draad bij de voorbeelden zijn volgens de NVJ-secretaris “gemotiveerde journalisten, die de tijd nemen én krijgen om zich in te graven in een lokale kwestie”. Dat vereist tijd, professionaliteit en budget, aldus Bruning. De vakvereniging pleit daarom voor landelijke en regionale stimulerings- en mediafondsen, een laag btw-tarief voor journalistiek werk en blijft bij publiek en politiek benadrukken “dat goede journalistiek geen gegeven is, maar waarde vertegenwoordigt, waarvoor betaald moet worden.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.