— donderdag 27 november 2008, 09:01

Reageerders helpen bij archivering

Iedereen heeft ze wel eens gezien en (verplicht) ingevuld: de CAPTCHA. Een noodzakelijk kwaad in een online wereld waar spammers elk beschikbaar reactieformulier voldumpen met advertenties voor porno en commerciële aanbiedingen. De CAPTCHA (een afkorting voor Completely Automated Public Turing Test To Tell Computer and Humans Apart) is een plaatje met letters, die moeten worden overgetypt voor de reactie online komt. Mensen kunnen die teksten veelal ontcijferen, de spamrobots struikelen. Een nieuwe interpretatie van CAPTCHA wil uit de nood een deugd maken: gebruikers helpen meteen mee om digitale internetarchieven te ontsluiten. Het Internet Archive en de New York Times scannen momenteel oude kranten en documenten in, maar 20 procent wordt niet door de tekstherkenningssoftware begrepen. De dienst ReCaptcha neemt deze onbegrepen stukken tekst en distribueert ze over ontelbare sites die spammers buiten de deur willen houden. Internetters herkennen het stukje tekst, typen het ter identificatie 'als mens' over, maar helpen direct mee de 20 procent onherkende tekst te reduceren. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.