— woensdag 18 november 2015, 13:51 | 0 reacties, praat mee

Poolse regering wil meer controle over media

EPA / Pawel Kula

De media in Polen moeten meer onder controle van de Poolse regering komen te staan. Zo moet de invloed van buitenlandse bedrijven bij Poolse krantenuitgevers worden teruggedrongen en moeten de publieke radio en televisie meer van bovenaf geleid. Dat heeft de nieuwe Poolse minister van Cultuur Piotr Glinski zondag bekendgemaakt, meldt het FD.

Glinski wil de buitenlandse invloed bij krantenuitgeverijen terugdringen door aandelen terug te kopen van buitenlandse bedrijven, zoals Axel Springer, dat onder andere eigenaar is van de grootste Poolse krant ‘Fakt’. Een andere Poolse krant, Gazeta Wyborcza, maakt dan weer onderdeel uit van het mediaconcern Agora, waar verzekeringsconcern NationaleNederlanden via een Poolse dochter een belang in heeft.

Naast de nationalisering van de kranten moeten de publieke omroepen worden teruggebracht van ‘semipublieke bedrijven’ tot nationale cultuurinstellingen, vindt Glinski, die onderdeel is van het kabinet van de nieuwe premier Beata Szydlo. Die instellingen zouden onder leiding moeten staan van één persoon en onderhevig zijn aan staatscontrole.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.