website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Poolse regering wil meer controle over media

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 18 november 2015, 13:51

EPA / Pawel Kula

EPA / Pawel Kula

Nieuws

De media in Polen moeten meer onder controle van de Poolse regering komen te staan. Zo moet de invloed van buitenlandse bedrijven bij Poolse krantenuitgevers worden teruggedrongen en moeten de publieke radio en televisie meer van bovenaf geleid. Dat heeft de nieuwe Poolse minister van Cultuur Piotr Glinski zondag bekendgemaakt, meldt het FD.

Glinski wil de buitenlandse invloed bij krantenuitgeverijen terugdringen door aandelen terug te kopen van buitenlandse bedrijven, zoals Axel Springer, dat onder andere eigenaar is van de grootste Poolse krant ‘Fakt’. Een andere Poolse krant, Gazeta Wyborcza, maakt dan weer onderdeel uit van het mediaconcern Agora, waar verzekeringsconcern NationaleNederlanden via een Poolse dochter een belang in heeft.

Naast de nationalisering van de kranten moeten de publieke omroepen worden teruggebracht van ‘semipublieke bedrijven’ tot nationale cultuurinstellingen, vindt Glinski, die onderdeel is van het kabinet van de nieuwe premier Beata Szydlo. Die instellingen zouden onder leiding moeten staan van één persoon en onderhevig zijn aan staatscontrole.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.