word studentlid

— dinsdag 19 juni 2018, 14:59 | 0 reacties, praat mee

Plagiërende site gewiekst in zijn hemd gezet

Plagiërende site gewiekst in zijn hemd gezet

BuzzFeed heeft een lezenswaardig verslag over de aanpak van een plagiërende site, waar ruim zevenduizend artikelen van één auteur zijn gewist, nadat de site waar het meeste materiaal van werd gejat een slimme val had gezet. Laatste wijziging: 21 juni 2018, 14:08

Shawn Rice van website Business2Community had ruim 7200 artikelen op zijn naam staan. Rice afficheerde zich als expert in het ontzenuwen van hoaxes en nepnieuws, maar haalde inspiratie (en hele lappen tekst) van de Amerikaanse site Lead Stories, dat ook aan nepnieuws-bestrijding doet.

Het kopieergedrag van Rice en Business2Community, kort nadat Lead Stories een artikel had gepubliceerd, drukte Lead Stories lager in de zoekresultaten.

Genoeg is genoeg, vond mede-oprichter van Lead Stories Maarten Schenk. De Belg ontdekte dat veel verkeer vanuit het netwerk van LexisNexis kwam. Volgens (een inmiddels gewist) account bij Linked-In is dat de werkgever van Rice.

Een net gepubliceerd Lead Stories-artikel kon steevast op bezoek vanaf LexisNexis’ ip-adressen rekenen, waarna Business2Community kort daarop hetzelfde verhaal bracht. Nadat klagen weinig hielp besloot Schenk een uitgekiende val te zette. Hij bouwde een aparte site die alleen aan bezoekers vanaf LexisNexis-computers werd getoond.

Zo kon Schenk sturen welke tekst Rice onder ogen kreeg, waarmee onomstotelijk kwam vast te staan dat de site materiaal kopieerde. De heterdaad werd niet begeleid door excuses maar leidde tot een niets-ontziende wisactie. De ruim zevenduizend artikelen van Rice verdwenen zonder omhaal in de shredder. Meer bij BuzzFeed

Bekijk meer van

Lead Stories

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.