banner persveilig

— maandag 19 oktober 2020, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Oud-topman Max de Jong (86) overleden

Max de Jong overleed 15 oktober in Parijs op 86-jarige leeftijd, zo blijkt uit een advertentie in de Volkskrant. 'De klinische manager met de heldere geest', werd hij genoemd. Max de Jong ging graag aan de slag bij bedrijven die 'out of control' waren.

De voormalige McKinsey-manager slaagde er in de jaren tachtig in van de verliesgevende Perscombinatie (de Volkskrant, Trouw en Het Parool) weer een winstgevende onderneming te maken. Met een toentertijd zeer winstgevende krant (de Volkskrant) en twee zieltogende (Trouw en Het Parool) bedacht hij echter ook een strategische meesterzet die faliekant mislukte. In 1988 wilde hij de kranten samenvoegen met die van Elseviers Dagbladunie (NRC en AD). Elsevier-topman Pierre Vinken wilde graag, als zijn bedrijf de meeste winst opstreek. Maar de redacties van de kranten in Amsterdam kwamen in opstand. En nog erger: De Jong had vergeten de stichtingen die toen nog eigenaar waren van de Perscombinatie in te lichten. Zij blokkeerden de fusie.

Van 1991 tot 1993 was voorzitter bij de NOS. Toen hij kwam was er een tekort van 150 miljoen gulden, toen hij wegging een overschot van 43 miljoen. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Max de Jong

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.