training eu starters

— donderdag 14 april 2011, 12:19 | 0 reacties, praat mee

NUV-uitgevers willen Sanoma volgen

Meer uitgevers hebben plannen om hun overeenkomsten met freelancers op de schop te nemen. Tegenover vaksite Mediafacts stelt jurist bij het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) Michiel Kramer dat hij 'signalen opvangt' dat NUV-leden de huidige regelingen rond hergebruik willen aanpassen. Sanoma besloot eind vorig jaar afspraken aan te scherpen, zodat materiaal (ook in het verleden geproduceerd) binnen Sanoma Groep gratis kan worden hergebruikt. Onder bepaalde omstandigheden kan, na instemming, het materiaal ook aan derden beschikbaar worden gesteld. Wie na 1 december 2010 opdrachten aannam van Sanoma, stemde automatisch in met de nieuwe regeling. Laatste wijziging: 14 april 2011, 14:48

Kramer meldt dat binnen het NUV ook andere uitgevers overwegen om - al dan niet op termijn - hun contracten aan te passen onder invloed van de technologische ontwikkelingen. Volgens Mediafacts zullen de voorwaarden, net als bij Sanoma, eerder verscherpt dan versoepeld worden. Uitgevers zien zich volgens de uitgave namelijk met dezelfde technologische uitdagingen geconfronteerd: meer online en een keur aan mobiele platforms.

Het feit dat de freelancer voor toekomstig hergebruik niet apart wordt vergoed is belangenverenigingen een doorn in het oog. Het is daarbij niet genoeg als nieuwe voorwaarden juridisch goed zijn afgetimmerd, vindt secretaris Freelance Patrick Holleman van de Nederlandse Verenging van Journalisten (NVJ). “Wij zullen pleiten voor het nemen van verantwoordelijkheid”, aldus Holleman. De NVJ deed eind vorig jaar Sanoma al enkele suggesties voor de regeling.

Sanoma en eventueel andere uitgevers die hun voorbeeld willen volgen, vinden het NUV achter zich. “Een freelancer schrijft niet meer alleen voor de gedrukte uitgave van een blad, maar voor alle (digitale) verschijningsvormen daarvan. De rechten moeten natuurlijk wel goed geregeld worden, en dat is nu juist wat Sanoma beoogt te doen. Iedere freelancer die voor een blad van Sanoma gaat schrijven weet waarvoor zijn of haar werk gebruikt gaat worden”, aldus Kramer.

Meer bij Mediafacts

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.