onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 27 januari 2016, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Nuse: makkelijker zoeken in databases

Martin Bureau / AFP

Nuse is een nieuwsplatform dat journalisten helpt zoeken in databases, ook die bronnen die niet direct openbaar toegankelijk zijn. Erik van Gameren en Laurens Vreekamp ontdekten dat zo'n researchtool nog ontbrak toen zij werkten aan Immrs, een nieuwsreader waar artikelen op basis van gerichte lezersvragen worden getoond.

Zoeken naar de juiste informatie over een onderwerp kost een hoop tijd kost. “Met Nuse krijgen journalisten toegang tot normaliter gesloten databases, kunnen ze slimmer filteren, gestructureerd resultaten opslaan en gemakkelijk samenwerken”, aldus de bedenkers.

Nuse is ontstaan uit Human-Assisted News Selection Interface. “Dat was een CMS-systeem waarin zij de informatie vastlegden die ze gebruikten voor een dossier voor Immrs. Wat wij de achterkant van Immrs noemden, bleek heel interessant voor Nederlandse journalisten. Daarom besloten we om die achterkant open te zetten, die HANSI werd genoemd”, vertelt Vreekamp aan Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ).

Van Gameren en Vreekamp ontvingen van de SvdJ een Persinnovatiesubsidie van bijna 50.000 euro. Ook werken ze samen met Hogeschool Utrecht. Meer bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.