word studentlid

— vrijdag 21 maart 2014, 15:58

Nucleaire top verwacht 2000 journalisten

De Nucleair Security Summit (NSS) zal maandag en dinsdag niet alleen wereldleiders en hun gevolg bijeenbrengen, maar ook een grote groep journalisten. "Momenteel hebben we rond de 1500 accreditaties verstrekt, maar er zullen ook journalisten zijn die met de delegatie van hun land meereizen", zegt Frank Wassenaar, persvoorlichter voor de NSS. "Die zitten nog niet in onze cijfers. Ik denk dat we uitkomen rond de 2000 journalisten." Het aantal van 3000 journalisten, dat werd verwacht op basis van de vorige toppen in Washington en Seoul, zal niet worden gehaald. In hun verslaggeving zullen de journalisten worden geholpen door Nederlandse media. Zo is de NOS verantwoordelijk voor de tv-beelden die internationaal kunnen worden gebruikt. Laatste wijziging: 21 maart 2014, 17:40

De NOS verspreidt deze gratis gedurende de top. Daarnaast kunnen buitenlandse media via de Nederlandse omroep plekken voor satellietwagens, werkplekken en een radiostudio huren. Tientallen internationale media-organisaties zullen hiervan gebruikmaken, blijkt uit gegevens van de NSS. Het plotselinge G7-overleg over de Krim heeft de laatste dagen voor een kleine toename gezorgd, aldus Pieter-Jan Krijnen, producer van de NOS. “Dat is wel op één hand te tellen. Het gaat om nog geen 15 procent van wat er al stond.”

Het ANP zal zich ontfermen over de fotografie. Dit doet het ANP samen met grote persbureaus als AFP en Reuters en fotobureau Hollandse Hoogte. Een soortgelijke samenwerking vond vorig jaar plaats, tijdens de troonswisseling. Bovendien werkt het ANP al in de dagelijkse nieuwsstroom veel met buitenlandse bureaus, zegt Johan Groeneveld, die de leiding heeft over dit project. “Voor het internationale bereik van ANP Foto verandert er niet zo veel. Wij sturen dagelijks tientallen beelden de hele wereld door, vooral via onze internationale partners EPA en AFP, maar ook via agenten in tal van landen. Toen Esther Vergeer bekendmaakte dat ze ermee ophield, stond de ANP-foto luttele minuten later op de homepage van CNN.” Tijdens de NSS zal aan die werkwijze weinig veranderen: redacties kopen tegen de normale bedragen foto’s bij hun vaste persbureau, ook al zijn ze gemaakt door een ander.

Het Internationale Mediacentrum, waar alle journalisten terecht kunnen, zal het Omniversum, het OPCW-gebouw, het Bel Air-hotel en het Gemeentemuseum omvatten. Hiermee ligt het perscentrum op loopafstand van het World Forum, waar de top zal plaatsvinden. In het OPCW-gebouw zijn de persruimtes voor radio- en tv-journalisten te vinden zijn, in Het Bel Air-hotel en de omliggende gebouwen is de schrijvende pers welkom. Het Gemeentemuseum dient als voornaamste locatie voor de persconferenties van wereldleiders.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.