website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NRC en Villamedia: betalen met Google

Dolf Rogmans — Geplaatst op donderdag 10 november 2011, 09:32

Nieuws

Villamedia start met betalen voor achtergrondartikelen uit het magazine op de site. Daarvoor wordt het platform van Google gebruikt, Google One Pass in combinatie met Google Checkout. Villamedia is de eerste site in Nederland die daarmee werkt. NRC Handelsblad gaat binnenkort als eerste grote uitgever in Nederland het systeem gebruiken, maakt Madhav Chinnappa, hoofd strategische partnerships bij Google, donderdag bekend tijdens het Nationaal Uitgeefcongres.

 

Op Villamedia is voortaan een selectie van de achtergrondverhalen uit het betaalde magazine van Villamedia ook op de site te lezen voor 39 cent per artikel. Gebruikers die een artikel kopen, kunnen het daarna blijven inzien. Het magazine is sinds enkele weken ook betaald via de iPad te lezen. Veruit het merendeel van de berichten op Villamedia blijft gratis.

Villamedia heeft voor Google gekozen omdat het systeem voor zowel de gebruiker als de websitebeheerder eenvoudig is en de drempel om het te gebruiken laag, omdat veel mensen al een Google-account hebben. Verder vraagt Google een lagere vergoeding (10 procent) dan bijvoorbeeld Apple (30 procent) voor het gebruik van haar platform.

Google One Pass is speciaal ontwikkeld voor uitgevers om hun content online te verkopen. Google Check Out is het betaalsysteem van Google dat ook voor andere aankopen gebruikt kan worden.

Google heeft internationaal overeenkomsten met uitgevers als Media General, Axel Springer​ en Nouvel Observateur’s publisher voor het gebruik van het platform. Er is ook kritiek. Zo kunnen kopers er voor kiezen dat de uitgever zijn gegevens niet ontvangt en kan het tarief hoger uitpakken dan 10 procent. Met name in de Verenigde Staten concurreert het systeem met Press+.

Han-Menno Depeweg, uitgever NRC Digitaal, zegt tegen Emerce: ‘Deze betaaloptie komt nog dit jaar beschikbaar. We merken dat er vraag is onder lezers om bepaalde documenten online te kunnen lezen die nu enkel toegankelijk zijn voor abonnees.’ De prijs per archiefartikel staat nog niet vast, maar Depeweg denkt aan dertig à veertig cent. ‘Het is ons streven om begin volgend jaar alle krantenverhalen tot 1992 op deze manier toegankelijk te maken.’

6 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Eduard Bekker, 10 november 2011, 12:46

  Op zich niet verkeerd. Wat ik wel jammer vindt, is dat het niet werkt met iDeal. Dat heeft verreweg mijn voorkeur.

 2. 2. maarten, 10 november 2011, 13:17

 3. 3. Dolf Rogmans, 10 november 2011, 14:11

  @ Eduard: ideal is te duur voor kleine bedragen.

  @ Maarten: wat werkt niet?

 4. 4. Jacqueline W, 10 november 2011, 14:46

  Dat werd tijd! Goed initiatief, Dolf. Nu ook nog het archief van VM online… ;-) (Ja, ga er maar aanstaan… maar het zou bijzonder nuttig zijn.)

 5. 5. Hans de Bruijn, 11 november 2011, 14:41

  Betekent dit ook dat je als Villamedia-abonnee die een ouder artikel wil opzoeken nog eens moet betalen voor een artikel waarvoor je dus al betaald hebt?

 6. 6. Dolf Rogmans, 11 november 2011, 17:19

  @ Hans: het archief staat (nog) niet online. We gaan het natuurlijk wel opbouwen nu. Begin volgend jaar worden die artikelen gratis toegankelijk voor leden.

Festival vrije woord