Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 3 november 2023, 14:04 | 0 reacties, praat mee

NOS zegt ‘witte spelling’ vaarwel, stapt over op ‘officiële spelling’

Het Groene Boekje (Woordenlijst Nederlandse Taal) van de Taalunie, uitgegeven door Van Dale. - © Martijn Beekman/ANP

De NOS stapt over van de 'witte spelling' naar de officiële 'groene spelling', zo maakte de omroep vrijdag bekend. Laatste wijziging: 3 november 2023, 14:42

De termen ‘groene’ en ‘witte’ spelling dateren uit het begin van de 21e eeuw. In 2005 werd de spellingswijze van verschillende woorden veranderd, vastgelegd in het ‘groene boekje’ van de Nederlandse Taalunie. Een ‘pannekoek’ werd een ‘pannenkoek’, ‘gedachtegoed’ werd ‘gedachtengoed’, et cetera. Die keuze viel slecht bij een aantal Nederlandse kranten (de Volkskrant, Trouw, NRC) en de NOS. Zij bleven daarom bij de ‘witte spelling’ van de ‘Spellingswijzer’ van Onze Taal, ook wel met als bijnaam ‘het witte boekje’.

Jarenlang was er fel debat over de verschillen tussen de ‘witte’ en de ‘groene’ spelling, maar inmiddels concludeert de NOS dat de groene spelling ‘ingeburgerd’ is. In praktijk blijkt bovendien al dat de NOS al langer de ‘groene’ spelling gebruikt - een kop met daarin “pannenkoek” levert altijd veel reacties op bij het ‘taalloket’ van de omroep. De ‘witte spelling’ verliest aanhang, ziet de omroep, ook alleen al om het feit dat op scholen de ‘groene’ spelling wordt onderwezen. Ook de strijdbijl tussen de Nederlandse Taalunie en Onze Taal lijkt inmiddels begraven te zijn. ‘De sfeer van verzet is de laatste jaren meer op de achtergrond geraakt’, noteerde de Volkskrant in 2015. In 2006 meende Trouw dat de ‘witte’ spelling meer ‘keuzevrijheid’ bood. De NOS volgt voortaan de woordenlijst van de Taalunie.

Volgens het stijlboek van de Volkskrant hanteert die krant nog steeds ‘witte spelling’. Het volledige stijlboek van NRC is niet openbaar, de openbare versie bevat geen lemma over het onderscheid tussen ‘groene’ en ‘witte’ spelling. In januari 2021 staakte Trouw ook haar verzet en ging in geheel over op ‘groene’ spelling. In de kolommen van NRC is ‘pannenkoek’ inmiddels ook te vinden, maar bij de Volkskrant wordt er - bijvoorbeeld- nog steeds gesproken over ‘pompoenpannekoeken’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.