word studentlid

— vrijdag 3 mei 2019, 14:51 | 1 reactie, praat mee

Nieuwsblad Transport hakt in tarief freelancers

Nieuwsblad Transport hakt in tarief freelancers
AGE Fotostock / Phil Robinson

Freelance journalisten die werken voor Nieuwsblad Transport (NT), moeten het sinds 1 mei met flink wat minder stellen. Het tarief voor geschreven producties werd bijgesteld van 35 cent per woord naar 20 cent. Wel krijgen freelancers toeslagen wanneer artikelen ook worden doorgeplaatst in print. Laatste wijziging: 3 mei 2019, 15:49

Dat blijkt uit een mail die de hoofdredactie van NT onlangs naar freelancers stuurde. Als reden van de bezuiniging wordt genoemd dat uitgever ProMedia Group, dat NT in 2017 overnam, de tarieven van zijn titels gelijk wil trekken. Het gehele freelancebudget van NT is wel verhoogd. “Dus dat betekent dat we nu wel weer meer nieuws en features kunnen inkopen”, schrijft hoofdredacteur Bart Pals.

Gevraagd om een reactie nuanceert Pals de nieuwe tarieven enigszins. Voor artikelen die naast online ook in de papieren editie van NT verschijnen worden extra toelages betaald. Schopt een artikel het tot opening, dan levert dat bijvoorbeeld 100 euro extra op. Wordt een artikel in de krant opgenomen als eenpagina-feature, dan krijgt de freelancer 25 euro extra.

“Een tarief per woord is weliswaar objectief, maar geen goede maatstaf voor kwaliteit”, aldus Pals. “Met de vaste toeslagen voor bepaalde producties krijgt de freelancer en basisbedrag voor zijn inspanningen, onafhankelijk of het een lang of kort artikel is. In sommige gevallen kan de beloning zelfs hoger zijn dan voorheen. Bijvoorbeeld bij een nieuwsopening van 500 woorden.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 6 mei 2019, 14:34

Het blijft maar doorgaan, de afkalving van de freelance-tarieven. Ik betaalde in 2005 nog 40 EUROCENT per woord aan kwalitatieve freelancers.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.